10 tips backpacken Myanmar

Backpacken in Myanmar is echt een avontuur. Van alle landen in zuid-oost Azië is Myanmar samen met Laos het minst ontwikkeld. Dit land verandert op dit moment enorm snel vooral onder invloed van China. Dat merk je in de hoofdstad Yangon waar de eerste luxe winkelcentra uit de grond worden gestampt. Voor het eerst sinds heel lang is er een democratisch gekozen regering en steeds meer delen van het land worden toegankelijk voor toeristen.

Backpacken in Myanmar is de kans om een land in ontwikkeling te zien. Maar natuurlijk kan je ook gewoon genieten van het reizen met als onbetwist hoogtepunt de tempels van Bagan.

backpacken Myanmar

10 tips backpacken Myanmar

Neem geen bergen dollars mee, je kunt gewoon pinnen

In veel oudere artikelen staat nog dat er in Myanmar geen pinautomaten zijn. Dat klopt niet meer. In alle grotere plaatsen zoals Bagan, Yangon, Mandalay en Inle Lake kan je pinnen met je Nederlandse pinpas. In sommige kleinere plaatsen zoals Kalaw is nog geen pinautomaat aanwezig maar ook dit zal vast snel veranderen.

backpacken Myanmar

Gedraag je respectvol als Backpacker in Myanmar

Myanmar mag dan snel veranderen er zijn nog steeds een aantal regels en wetten die wij niet zouden verwachten. Zo kreeg de Nederlands Klaas Haijtema 3 maanden celstraf voor heiligschennis. Nou vinden wij het niet slim en netjes om een gebedsdienst te verstoren omdat je last hebt van de muziek, maar dit was vast niet wat hij verwacht had. Kijk uit met met openbare kritiek op het boeddhisme of op het voormalige regime. Soms kan je beter de situatie accepteren zoals die is.

Accommodatie is niet zo goedkoop als je denkt

Je zou verwachten dat Myanmar als een van de minst ontwikkelde landen in zuid-oost azie ook een van de goedkoopste is. Dat is niet waar. Met name voor budget accommodatie betaal je meer dan in andere landen in de regio zoals Cambodja en Thailand. De prijs-kwaliteit verhouding is slechter dan in deze landen.

backpacken Myanmar
backpacken Myanmar

Backpacken in Myanmar op de bonnefooi

Enkele jaren geleden was er in Myanmar in het hoogseizoen een enorm tekort aan hotels. Daarom werd aangeraden je reis van te voren vast te leggen. Op dit moment is er voldoende bijgebouwd. Je kunt dus prima op de bonnefooi reizen. Wel is het zo dat de leukste hostels in Bagan en in Yangon vaak snel vol zitten. Wil je specifiek in een bepaald hostel in Myanmar verblijven dan raden we aan die wel te reserveren.

Een binnenlandse vlucht als alternatief voor de bus

Heb je net iets meer te besteden dan moet je je zeker verdiepen in de binnenlandse vluchten in Myanmar. Als je die tijdig boekt zijn ze heel betaalbaar. De afstanden zijn groot en de bussen langzaam en dan is een vlucht erg makkelijk om toch zoveel mogelijk te zien tijdens je reis door Myanmar.

backpacken Myanmar

backpacken Myanmar
Beste reistijd backpacken Myanmar

Myanmar kent 3 seizoenen. De beste periode is van november tot februari wanneer het warm en droog is. Dit is het hoogseizoen voor Myanmar. Ga je op reis in een periode dat het Chinese New Year valt dan is het super hoogseizoen door de vele chinezen die op reis zijn in Myanmar. Die zal je niet zo snel in jou budget accommodatie tegen komen maar ze zorgen er wel voor dat bijv. alle ballonvluchten boven Bagan uitverkocht zijn. Jammer als je juist daar geld voor opzij hebt gezet.

Van maart tot mei is het erg heet en droog in Myanmar. Dat maakt sightseeing op het heetst van de dag een echte uitdaging.

Van juni tot oktober is het regenseizoen. De meeste regen valt van juni tot augustus. Deze periode is minder geschikt als je de stranden wilt bezoeken of een trekking wil maken.

Bewonder de zonsopkomst in Bagan

Myanmar is een land waar nog relatief weinig informatie over te vinden is. Dat is geen probleem want juist als backpacker wil je nieuwe dingen ontdekken. Soms kan je het alleen erg de moeite zijn om wel je voorwerk te doen. Ga na wat de meest populaire tempels zijn voor een zonsondergang of zonsopkomst in Bagan en ga daar dan juist niet heen. Zoek een plekje waar je alleen of met een handjevol van je nieuwe vrienden kunt genieten van dit spektakel.

backpacken Myanmar

Internet is langzaam

Myanmar is geen China. Je kunt gewoon online en sites zoals facebook zijn te bezoeken. Helaas is het internet wel erg sloom en in sommige plekken zoals Kalaw werkt het maar eenbeperkt aantal uur per dag.

backpacken Myanmar

Van Thailand naar Myanmar hoef je niet te vliegen

Backpackers die van Thailand naar Myanmar willen reizen zijn niet langer aangewezen op het vliegtuig. Er zijn een aantal grensovergangen die open zijn voor toeristen. De vier die je nu kunt gebruiken zijn Mae Sot/ Myawaddy, ,Mae Sai/Tachileik, Ranong/Kawthaung en Htee Kee/Phunaron.

backpacken Myanmar

Wat neem je mee naar Myanmar?

  • De beste reisgids voor Myanmar is de Lonely Planet Myanamar
  • Het is lastige goede anti-muggen spray te kopen in het land zelf. Neem genoeg Deet mee
  • Veel goedkope accommodatie is slecht beveiligd. Als je gaat reizen in Myanmar is het handig een pacsafe travelsafe mee te nemen en in de echte binnenlanden een eigen klamboe.