Sneldrogende handdoek voor op reis

Een sneldrogende handdoek is makkelijk om mee te nemen op reis. Zeker wanneer je gaat backpacken omdat je bij veel budgetaccommodaties zelf voor een handdoek moet zorgen.

Waarom een sneldrogende handdoek mee op reis?

Bij veel budgetaccommodaties krijg je geen handdoek. Of als je die wel krijgt, zijn het niet van de lekkere hotelhanddoeken maar van die harde exemplaren die al te vaak gewassen zijn. Tijdens je reis ga je misschien naar een bestemming waar je in de rivier kunt zwemmen of naar het strand. Ook hier is het prettig om een handdoek te hebben.

sneldrgende_handdoek_strand

Sneldrogende handdoeken zijn gemaakt van microvezel en niet van katoen. Hierdoor zijn ze, zoals de naam als zegt, snel droog. Dat is heel handig wanneer je op reis bent, want na het douchen moet je wellicht de bus gaan halen. De betere merken reishanddoeken zijn in 15 minuten droog als je ze even in de wind hangt; in de zon zelfs nog sneller.

Deze handdoeken gaan niet stinken en schimmelen in je rugzak. Ze zijn speciaal behandeld om bacteriën te doden. Mocht je toch geen andere optie hebben dan hem nat in te pakken dan is een handwasje voldoende om je reishanddoek weer schoon te laten ruiken.

De meeste backpackers gebruiken hun sneldrogende handdoek meerdere dagen achter elkaar voordat ze deze een keer (laten) wassen. Wel zal je even moeten wennen aan de manier van afdrogen. Wrijven heeft niet zoveel zin je kunt beter deppen.

sneldrgende_handdoek_douche

Een ander groot voordeel van een microvezelhanddoek (ook wel microfiber handdoek genoemd) is dat het een lichtgewicht handdoek is. Waar een normale handdoek al snel een paar honderd gram weegt, zijn deze handdoeken veel lichter. Ze zijn daarnaast ook nog eens erg compact en nemen dus weinig gewicht en ruimte in, in je backpack.

Sommige backpackers nemen liever als backpackaccessoire een hamamdoek of sarong mee. Die vinden wij minder goed afdrogen en langer nat blijven dan een sneldrogende handdoek.

De beste reishanddoek

Je kunt natuurlijk een goedkope reishanddoek kopen bij de action. Ook de Xenos verkoopt zogenaamde reishanddoeken. Wij hebben de ervaring dat de kwaliteit veel minder is dan van de betere merken die bestaan uit een mix van polyester en nylon.

Wij hebben zelf Rubytec handdoeken die niet alleen een hele wereldreis meegingen, maar die jaren later nog steeds elke backpackvakantie meegaan. Het lijkt dan misschien duur maar voor een product waar je jaren mee doet valt dat best mee.

Er zijn verschillende formaten verkrijgbaar. Voor de meeste mannen is het medium formaat van 40×90 prima. Vrouwen met lang haar kunnen beter voor een grotere versie gaan zoals die van 60×120. Indien je de handdoek ook veel gaat gebruiken op het strand dan is het XL van 160×90 een aanrader.

Van de goedkopere reishanddoeken zijn die van de Decathlon erg goed. Dan heb je ook echt hetzelfde gevoel als bij een Rubytec handdoek. We hebben deze nog niet jaren gebruikt zoals die andere maar wel een aantal keer voor kortere vakanties en we zijn erg te spreken over de prijs-kwaliteit verhouding.