Voor en nadelen van een reis toilettas

Is een reis toilettas echt handig of heb je genoeg aan een normale toilettas voor op reis. Het zal afhangen van het type reis dat je gaat maken, maar zeker ook van het soort inpakker dat je bent. Een mannelijke backpacker die niet veel meer meeneemt dan een tandenborstel, mini-shampoo en deodorant kan prima een HEMA toilettas kopen voor een paar euro. Ga je langer op reis en wil je ook scheermesjes, haarborstel, gel, scheerschuim, zonnebrand, een geurtje en medicijnen meenamen, dan heb je al meer ruimte nodig.   Een vrouwelijk backpacker die ook basis make-up mee heeft, haar producten en dagcrème kan het beste een reis toilettas kopen.

Voordelen van een reis toilettas

Toilettas met haak

Een van de grootste voordelen van een reis toilettas is dat je deze over het algemeen komen met een haak. Je toilettas ophangen in de douche is een grote pré wanneer je in budget accommodatie slaapt. Er is lang niet altijd een plekje om je tas neer te zetten en als dat er wel is wordt soms alles nat. Een hangende toilettas is een goede vervanging voor make-up tafeltjes. Je hoeft niet constant te zoeken in je tas naar de juiste spullen. Een hang toilettas klapt namelijk open en zo heb je verschillende compartimenten voor je spullen.

Verschillende compartimenten

De verschillende compartimenten zijn meteen een ander voordeel van een speciale toilettas voor op reis. Sommige mensen kopen graag een doorzichtige toilettas om alles te kunnen zien. Dat is alleen wel erg rommelig. Vaak heeft een ophangbare toilettas een doorzichtig gedeelte voor de kleine prulletjes zoals pincet, elastiekjes en medicijnen en zit de rest netjes weg gestopt achter stof of gaas.

De kwaliteit en lichtgewicht

De kwaliteit van een reistoilettas is veel beter dan van een goedkoop HEMA exemplaar. Op een Eagle Creek toillettas krijg je zelfs levenslange garantie. Dat zegt wel wat over het geloof dat ze hebben in hun eigen hangende toilettas. Ook zijn ze lichtgewicht en bespaar je zo toch weer wat gram in je backpack.

Nadelen van een reis toilettas

De voornaamste reden waarom veel backpackers geen speciale reistoilletas kopen is de prijs. Een reis toilettas met haak is nou eenmaal duurder dan een simpele toilettas met maar één compartiment. Een ander nadeel is het schoonmaken van je ophangbare toilettas. Er zijn veel verschillende kleinere compartimenten en je bent dus veel langer bezig met schoonmaken. Ik zou deze ook minder snel in de wasmachine stoppen dan een simpel exemplaar.

reistoilettas1

Wat is een goede toilettas voor op reis?

Er is een enorm assortiment aan hangende toilettassen voor op reis. Dit maakt het best lastig om te kiezen. Denk er eerst over na waar je de tas voor gaat gebruiken. Heb je een outdoor toilettas nodig waar een volledig assortiment aan spullen in moet of ga je meestal op een korte stedentrip in Europa?

De grote backpackmerken hebben ook speciale toilettassen voor op reis en zijn altijd een goede keuze. Zoveel verschil is er echt niet een “toilettas Vaude”, “toilettas Dakine” of een “Eagle Creek toilettas” dus kies er gewoon één die je een mooie toilettas vindt of een merk dat toevallig een leuke aanbieding heeft.

Een Eagle Creek toilettas komt bijvoorbeeld in verschillende formaten. Als simpel etuitje, als hangende toilettas, de Pack it-Slim, voor wie weinig wil meenemen op vakantie en in enkele grotere formaten. Ook Vaude heeft een uitgebreide range aan formaten. Als backpacker zou ik zelf kiezen voor een small/medium als man en een medium/large als vrouw. Je kunt (extra) shampoo, scheerschuim, zonnebrand en cremespoeling namenlijk ook in een drybag stoppen. Dan heb je ook nooit zorgen dat het gaat lekken en loop je niet met een enorme reis toilettas te sjouwen met producten die je niet constant nodig hebt.

Zoek je een betaalbare toilettas met haak, dan heeft Osprey een erg goede prijs-kwaliteit verhouding. Deze reis toilettasen kan je kopen op Travelbags en bij Bever.

Bonustips lichtgewicht inpakken van je toilettas

Heb je een mooie reis toilettas met haak gekocht dan nog enkele tips om zo lichtgewicht in te pakken.

  • Koop mini-verpakkingen voor op reis voor je korte vakanties, zoals kleine shampoo’s en tandpasta.
  • Voor langere reizen koop je andere producten zoals scheerolie in plaats van scheerschuim of een vaste shampoo van lush in plaats van een fles shampoo.
  • Ga je backpacken in Cambodja of andere landen in Zuid-Oost Azië weet dan dat er vaak wit-middel in de zonnebrand zit die ze daar verkopen. Neem dit dus wel zelf mee. Andere producten zoals shampoo kan je gewoon ter plekke kopen.
  • Giet je shampoo over in een speciale siliconen fles. Zo bespaar je gewicht en heb je ook geen zorgen over lekkage.