De beste waterdichte zak voor een backpacker

Een van de dingen waar je tijdens je reis geen invloed op hebt is het weer. Jammer genoeg gaat water en elektronica niet goed samen. Een waterdichte zak (drysack) is lichtgewicht en relatief goedkope manier om je kostbare spullen te beschermen.

Er zijn verschillende merken waterdichte zakken en verschillende formaten beschikbaar. Na het lezen van dit artikel weet je wat de beste waterdichte zak is voor jouw reis.

waterdichte hoes

Waar gebruik je een waterdichte zak voor?

Een waterdichte zak is super praktisch als backpacker vanwege meerdere redenen. Om te voorkomen dat je lekkage krijgt in je tas kan shampoo en conditioner in siliconen reisflesjes stoppen. Met bijvoorbeeld scheerschuim of zonnebrand is dit geen optie. Wil je zeker weten dat je geen lekkage krijgt in je backpack stop vloeistoffen dan in een waterdichte zak.

Andersom werkt natuurlijk ook. Je telefoon, camera en portemonnee kan je het beste in een waterdichte zak stoppen voor je in de regen naar buiten gaat. Het laatste wat je wil is je iphone moeten vervangen omdat je in een monsoon bui terecht kwam. Drysacks houden ook stof en vuil tegen. Dus ook op een safaritour of wanneer je een scooter huurt kan je elektronica beschermen door het in een waterdichte hoes te stoppen.

backpacken filipijnen

Wanneer je een van de grote maten waterdichte hoezen koopt dan kan je hier kleding in bewaren. Handig als je graag naar het strand gaat of of bijvoorbeeld op een snorkeltour. Niks zo vervelend als een handdoek of sarong die doorweekt is geraakt.

Behalve een waterdichte zak (drysack) heb je ook nog waterdichte tassen de zogenaamde drybags. Verwarrend genoeg worden deze termen door elkaar heen gebruikt. Maar als backpacker zal je meestal op zoek zijn naar een lichtgewicht, klein opvouwbare en goedkope drysack. Deze zijn waterproof

Terwijl een drybag is gemaakt van veel dikker materiaal en wel plat te maken is maar niet klein op te vouwen. Deze worden vaak gebruikt op kajaktrips of door duikers. Ze zijn vaak te dragen als schoudertas. Naast de waterdichte functie moet een dergelijke zak ook tegen een flink stootje kunnen en blijven drijven in het water.

waterdichte hoes

Welk formaat waterdichte hoes moet je kopen

Waterdichte hoezen komen in verschillende formaten. Standaard zijn 3 liter, 6 liter, 12 liter, 20liter en 30 liter.

30 liter drysack

Als je echt heel veel spullen meesleept kan dit handig zijn. Ik vind dat je beter een goede flightbag voor je backpack kunt kopen en dan heb je geen enorme drysack nodig.

20 liter drysack

Heb je een 13inch laptop en een spiegelreflex camera dan kan je deze beide in 20 liter drysack stoppen. Maar je kunt overwegen een goede waterdichte laptop hoes te kopen of een dagrugzak met regenhoes. Ben je als een stelletje op reis dan is 20 liter wel een prima formaat om voor beide kleding in te stoppen. Drysacks zijn zo lichtgewicht dat je er ook geen last van hebt wanneer je deze niet gebruikt.

12 liter dryscack

Voor de meeste backpackers is de 12l het ideale formaat waterdichte zak. Deze maat is multifunctioneel inzetbaar. Je kunt hier een je ipad in kwijt en je spiegelreflex camera. Maar er kan ook een reishanddoek in en wat kleding voor tijdens een snorkeltrip.

6 liter drysack

Ook de 6 liter is een handig formaat. Hier past je telefoon met gemak in en daarnaar kan je er ook nog een compactcamera incl case bij stoppen. Dit is ook het formaat dat praktisch is om mee nemen om vloeistoffen in je tas in te bewaren. Scheerschuim,

3 liter drysack

De 3 liter drysacks zijn klein en vooral bedoeld voor als je alleen je paspoort, je telefoon en wat cash droog wil houden. Maar in dit geval kan je wellicht beter een een van die speciale waterdichte telefoonhoesjes aanschaffen. Die kan je ook om je nek hangen.

waterdichte hoes

Beste merken waterdichte hoezen

Wil je een waterdichte hoes voor op reis kopen? Osprey is een van de beste merken om te kopen. Hun waterdichte hoezen zijn heel sterk alhoewel je er net als bij andere merken geen scherpe voorwerpen erin kunt stoppen. Osprey dry sacks hebben een handige vierkante vorm waardoor er veel inpast. Ze zijn bovendien erg lichtgewicht de 6l weegt maar 0.03 kg en nemen in ingevouwen vorm nauwelijks ruimte in. Wat daarnaast praktisch is bij Osprey is dat de dry sacks in allerlei kleuren komen. Dankzij de kleur weet je dus precies wat erin zit.

Bekijk hier de actuele prijzen van Osprey drysacks bij Travelbags. Soms heeft bever.nl ook aanbiedingen van Osprey.

Er zijn ook diverse duurdere merken verkrijgbaar maar die zijn volgens ons niet noodzakelijk beter. Wil je toch wat vergelijken ook Sea to Summit heeft goede drysacks in dezelfde prijsklasse. Bekijk hier het aanbod drysacks van Sea to Summit.