Backpackkit nuttig of chinese zooi? een review

De backpackkit belooft alle essentials te bevatten voor als je gaat backpacken voor een voordelige prijs. Natuurlijk was ik sceptisch want  21 producten voor maar €95 dat is wel heel goedkoop. Als je op bol.com de goedkoopste opties kiest voor een waterfles, opvouwbare rugzak, 2 reishanddoeken in verschillende formaten, moneybelt, toilettas, en een oogmasker kom je ook op een zelfde bedrag uit maar dan heb je dus maar 7 producten.

Na het ontvangen van de backpackkit kan ik zeggen dat een prima pakket is met over het algemeen producten van redelijke kwaliteit. De backpackkit is vind ik vooral geschikt voor wie voor de eerste keer gaat backpacken, wanneer je nog niet weet of je dit vaker gaat doen en alles nog moet aanschaffen. Zo kan je zonder veel geld uit te geven een aantal handige backpackspullen aanschaffen

Ga je op wereldreis of een aantal maanden backpacken of ben je zo’n iemand die elk jaar wel een lange reis maakt dan komen een aantal van de essentials in de backpackkit naar mijn mening toch wat tekort en zou ik zelf kiezen voor kwalitatief betere maar dus ook duurdere producten. Dan ben je eerder €200 euro kwijt (excl. kwalitatieve dagruzak) in plaats van €95, maar heb je wel alles precies zoals je wil.

Ervaringen met de backpackkit

Lees een korte review van een aantal producten in de backpackkit en hoe deze zich verhouden tot de los te kopen alternatieven. Zo kan je ook meteen zien of je in jouw geval geld bespaart met de backpackkit. Zelfs als je niet alles gaat gebruiken kan het namelijk nog voordelig zijn de backpackkit aan te schaffen.

Daypack uit de backpackkit: geen volwaardige dagrugzak wel heel handig

De rugzak die bij de backpackkit zit is erg handig. Het is een tasje dat klein opvouwbaar is en heel gemakkelijk om te toveren is tot een dagrugzak. De afwerking is goed, het draagt fijn (mits je er niet te veel gewicht in doet) en er past prima een flesje water, Lonely Planet, camera en nog wat andere benodigdheden in.

Deze opvouwbare rugzak is trouwens ook los te koop en ook aan te raden voor wie als een volledige backpackuitrusting heeft. Check hier de actuele prijs van de opvouwbare dagrugzak.

Het is echter geen volwaardige daypack. Een goede daypack zoals de Deuter Aircontact Pro is groot genoeg om je waardevolle en zware spullen zoals een iPad, laptop of DSLR in te stoppen. Bovendien zorgt een goede padding en heupgordel voor een gelijke gewichtsverdeling. Ga je als stelletje voor de eerste keer backpacken dan heb je maar één goede daypack nodig en kan je die uit de backpackkit prima gebruiken voor de tweede persoon.

Kleine en grote reishanddoek

Eén van de handige backpack benodigdheden is een sneldrogende handdoek. In de backpackkit zitten er twee, een grotere (bijvoorbeeld voor op het strand) en een kleinere. Deze zijn van best goede kwaliteit, zeker geen Xenos materiaal maar ook niet zo goed als het topmerk Rubytec. Koop je daar twee van dit formaat sneldrogende handdoeken dan ben je ook al snel 35 a 50 euro kwijt. Meer weten, lees ook het blog over sneldrogende handdoeken.

Toilettas leuk voor kerels, komt tekort voor dames

Wat is er mis met een Hema toilettas denk je wellicht wanneer je voor het eerst gaat backpacken? Nou op reis best veel. Daarom dat de meeste ervaren backpackers zweren bij een opvouwbare toillettas. Deze nemen minder ruimte in en zijn veel praktischer in het gebruik. Onder andere door de haak waarmee je ze kan ophangen. De toilettas in de backpackkit is een toilettas met haak. Maar hij is net wat zwaarder, heeft minder vakjes en is gewoon niet helemaal praktisch voor de meeste vrouwelijke backpackers, tenzij jij echt alle make-up en crémepjes afzweert voor de de reis.Voor kerels zal de toilettas prima voldoen, dames bekijk hier de andere opties voor reistoilettassen.

backpacken jordanie

EHBO-kit te basic

Bij de EHBO-kit van de backpackkit mag echt nog wel iets verbeterd worden.  Het is een vrij basic setje en hoewel je deze natuurlijk kunt aanvullen met eigen producten kost een basis EHBO set ook niet zo heel veel.

Moneybelt, prima product

De moneybelt die meegeleverd wordt met de backpackkit is een prima product wat zal voldoen aan de wensen van de meeste backpackers. Een moneybelt koop je voor ongeveer 10 euro, hoewel je natuurlijk altijd kunt kiezen voor een duurdere moneybelt die een meer ademende achterkant heeft.

Poncho, neemt veel te veel ruimte in

Een poncho zou ik geen essential noemen. Het staat niet op mijn backpack spullen lijst. De poncho is de backpackkit is veel te groot. Zeker als je weet dat je in steden als Bangkok voor minder dan een euro een poncho kunt kopen voor eenmalig gebruik.

Waterfles

De waterfles in de backpackkit is gewoon goed. Fijn om mee te nemen op reis zodat je minder plastic hoeft te kopen.

Wereldstekker

De wereldstekker in de backpackkit is uitgebreid. Je kunt deze dus gebruiken in veel verschillende landen. Ik ben echter geen fan van dit model met allemaal uitschuifbare onderdelen. Ik zou liever vertrouwen op een wereldstekker uit één stuk.

Waszak een beetje te zwaar en groot

Het idee van een een waszak is heel goed. Je moet je vuile was toch ergens bewaren. Er zijn echter veel makkelijker, compactere en mindere zware alternatieven. Gebruik gewoon een packing cube om je was in te stoppen in je tas en om plastic zak om deze in te leveren bij de wasvrouw.

Reisslot prima

Een reisslot heb je altijd nodig en die in de backpackkit zit, is gewoon een goed slot.

Overige extra’s

Behalve de al genoemde producten zit er in de backpackkit ook een reiskussen/oogmasker en oordopjes. Een prima slaapsetje voor wie daar moeite mee heeft. Hoewel een echte budget backpacker oogmasker en oordopjes natuurlijk gratis scoort op de heenvlucht. Hetzelfde kan je zeggen over de in elkaar passende bestek, ook een vork en lepel kan je ter plekke prima scoren. Het mes om fruit mee te snijden is dan wel weer handig om te hebben.

Ook zit er een zaklamp in maar ik zou een hoofdlampje adviseren als je gaat backpacken. Ook een karabijnhaak zit in de set en dit is zo’n dingetje wat je niet snel meeneemt maar op reis toch opeens van pas komt De zeepblaadjes die in de set zitten klinken handiger dan ze in de praktijk zijn. Je kunt beter vloeibare zeep meenemen. Verder zit er nog een paspoorthoesje in en een telefoonhoes. Leuk om te hebben maar geen must. Touw heb ik nog nooit gebruikt tijdens het backpacken maar misschien is het handig in landen waar je niet voor een paar euro de was kunt doen.

nackpackkit getest

Conclusie backpackkit

De backpackkit is een goed product maar wel voor een bepaalde doelgroep. Het is niet geschikt voor alle backpackers.

Ben je een stelletje of ga je samen met een vriend of vriendin op reis? Ga je voor de eerste keer backpacken en weet je niet wat je nodig hebt? Dan zou ik zonder twijfel deze kit kopen.  Je bespaart hiermee een leuk bedrag en dat kan je weer stoppen in het kopen van een echt goede dagrugzak en een dames reis toilettas om je kit mee aan te vullen.

Bekijk hier alle onderdelen van de backpackkit en de extra opties.

Essentials voor backpackers