Backpacken Zuidoost Azië

De meest populaire regio om te gaan backpacken buiten Europa is zonder twijfel Zuidoost Azië. Backpacken in Zuidoost Azië is dan ook gemakkelijk en goedkoop. Bovendien heb je hier de tropische eilanden waar bijna iedereen van droomt, heerlijk eten, interessante tempels en kan je er ook nog eens goed uitgaan.

Zuidoost Azië is daarnaast een relatief veilige regio. Ook als vrouw alleen kan je prima backpacken in Zuidoost Azië. Het is hier makkelijk om andere reizigers te ontmoeten en vrienden te maken.

Backpacken Zuidoost Azië

Welke landen horen bij Zuidoost Azië

Zuid-Oost Azië is een regio van landen in zoals de naam al aangeeft het zuidoosten van Azië. Een stuk vasteland maar ook een aantal eilanden zijn onderdeel van deze regio. De landen zijn vergeleken bij de Aziatische reuzen als China en India een stuk kleiner. Zuidoost Azië bestaat uit 11 landen: Vietnam, Thailand, Myanmar, Laos, Cambodja, Maleisië, de Filipijnen, Brunei, Singapore, Indonesië en Oost-Timor

Meer weten over deze landen lees ook onze blogs:

backpacken zuidoost azie

Hoogtepunten van een backpackreis door Zuidoost Azië

Wat mag je zeker niet missen tijdens een reis door Zuidoost azie

  • De zon onder zien gaan met een biertje samen met andere reizigers
  • Duiken of snorkelen
  • Bijzondere archeologische plekken bezoeken zoals Angkor Wat (Cambodja), Borobudur (Indonesie) of Ayuthaya (Thailand)
  • Het lokale bier uitproberen onze favoriet Beer Lao
  • Je eigen mooiste stand van Zuidoost Azie proberen te vinden
  • Een skybar in een van de enorme steden zoals Bangkok, Singapore of Kuala Lumpur
  • Een hele dag de natuur ingaan voor een hike
  • Met een ziplijn door de jungle vliegen
  • Je verdiepen in de recente geschiedenis, bijvoorbeeld de Vietnam oorlog of het regiem van Pol Pot.
  • Super lekker eten voor een paar euro

Wat zijn de makkelijkste landen om te backpacken in Zuidoost Azië

De makkelijkste landen voor beginnende backpackers in Zuidoost Azie zijn Thailand en Maleisië. Ook Bali is erg makkelijk. In deze landen kom je de meeste andere reizigers tegen en is er een duidelijk gedefinieerd toeristen trail. Het is dan ook altijd slim om je reis op een van deze plekken te beginnen en dan door te reizen naar de wat meer uitdagende (maar nog steeds goed te doen) bestemmingen zoals Laos, de Filipijnen en Myanmar.

backpacken in laos

Wat zijn de goedkoopste landen in Zuidoost Azië

Thailand is een geweldige bestemming voor een goedkoper vakantie in zuidoost azie. Het is misschien niet het goedkoopste land van Zuidoost azie maar je krijg hier wel de meeste waar voor je geld. Hoewel het verschil in prijs van accommodatie in het noorden of in het zuiden van het land wel enorm is. Zeker de eilanden zijn best prijzig.

Wat dan wel het goedkoopste land in Zuidoost azie is? Die eer gaat naar Laos. Hier kan je echt nog voor een paar euro een kamer krijgen en voor 2 euro een complete maaltijd. Daarvoor moet je alleen niet in plekken als Luang Prabang zijn maar bijvoorbeeld op de vier duizend eilanden in het zuiden van het land.

De duurste landen van Zuidoost Azie zijn Singapore en Brunei. Gelukkig zijn die ook dusdanig klein dat je hier niet al te lang zult doorbrengen.

backpacken thailand

Hoeveel tijd heb je nodig voor een reis door Zuidoost Azië

Je kunt jaren reizen in Zuidoost Azië en nog steeds niet alles gezien hebben. Er zijn ook genoeg reizigers die jaar naar jaar weer terug komen en telkens weer wat nieuws ontdekken.

Ga je voor het eerst naar Zuidoost Azië dan is 3 maanden een mooie termijn om meerdere landen te bekijken. In drie maanden kan je bijvoorbeeld reizen van Singapore naar het puntje van Thailand. Of juist Thailand, Cambodja en Laos combineren.

De meeste reizigers brengen twee tot vijf dagen door in Singapore. Voor het vaste land van Maleisië staat twee tot vier weken, ga je ook naar Borneo tel dan maar het dubbele. Vier tot zes weken is een mooie tijd voor Thailand, hoewel je ook met gemak hier 3 maanden door kunt brengen. Voor Cambodja is twee a drie weken genoeg voor de hoogtepunten terwijl je voor Vietnam en Laos dan weer vier weken moet uittrekken. De Filipijnen en Indonesië met hun eindeloze hoeveelheden eilanden kunnen je maanden bezig houden. Maar ga je alleen naar een eiland als Bali of Cebu is twee weken prima.