Backpacken Vietnam, 10 tips!

Overweeg je te gaan backpacken in Vietnam? Veel plezier! Het heeft interessante geschiedenis, lekker eten, veel natuur en hele levendige steden. Backpacken in Vietnam is nog niet zo populair als in bijvoorbeeld Thailand maar er is wel een duidelijke backpackers route waarop je veel mede-reizigers zult tegen komen. Vietnam is een heel fijn land om rond te reizen mede dankzij de treinverbindingen. Voor het hele land heb je eigenlijk wel vier weken nodig. Heb je minder tijd kies dan alleen voor het noorden of het zuiden.

Backpacken Vietnam

Beste reistijd backpacken in Vietnam

Het klimaat van Vietnam is per regio verschillend. In het noorden van het land is het van mei tot november zeer warm en valt er veel regen terwijl het van december tot april koeler en droger is.  

In centraal Vietnam is het van januari tot augustus warm en droog en kan het kwik tot ver boven de dertig graden stijgen, maar  valt er in de maanden september, oktober en november veel regen.

In het zuiden van Vietnam is het doorgaans droog en warm van november tot april en warm en nat tussen mei en oktober, met de zwaarste regenval in juni, juli en augustus. Over het algemeen is de beste tijd om Vietnam te bezoeken dus van november tot april wanneer de minste neerslag valt.

backpacken vietnam

Reizen in Vietnam

Reizen in Vietnam is over het algemeen vrij gemakkelijk. Er zijn tussen de grotere plaatsen goede busverbindingen, maar wil je snel een grote afstand afleggen, bijvoorbeeld van het zuiden van het land helemaal naar het noorden van het land, biedt een binnenlandse vlucht uitkomst.

Ook is het reizen per trein in Vietnam populair. Er rijden tussen Ho Chi Minh City en Hanoi veel treinen die onderweg ook in de meeste andere grote plaatsen stoppen. Omdat het land vrij smal is, op het smalste punt zelfs maar vijftig kilometer breed, zijn de meeste delen van Vietnam prima met de trein te bereiken.

Wel is de afstand van noord naar zuid ruim 1600 kilometer dus kan het reizen per trein soms veel tijd in beslag nemen. Het is verstandig op lange afstanden de nachttrein te pakken om zo ook meteen een overnachting in een hostel of hotel over te slaan.

backpacken vietnam

Ongemakken en veiligheid in Vietnam

Over het algemeen is Vietnam een veilig land en blijft de criminaliteit doorgaans beperkt tot zakkenrollen en andere vormen van diefstal. Minder veilig is het verkeer in Vietnam. Met enige regelmaat zie je hinkelende toeristen voorbij komen die deels in verband zijn gewikkeld.

Vietnam heeft wel een reputatie voor afzetterij. Dit hebben wij zelf niet zo ervaren maar het is wel goed om te noemen. Let gewoon goed op zeker de eerste dagen. Krijg je echt de juiste hoeveelheid wisselgoed. Spreek duidelijk af dat de ritprijs voor de hele taxi is er niet achteraf per persoon. Informeer van te voren bij je hostel wat iets zou moeten kosten zodat je zelf ook weet of je afgezet wordt of niet.

backpacken vietnam

Scooter huren in Vietnam

Veel mensen huren op hun reis door Vietnam een motor of scooter om zich zo gemakkelijk binnen de stad te  verplaatsen of soms zelfstandig van bijvoorbeeld het noorden naar het zuiden te reizen. Hoewel dit makkelijk en avontuurlijk lijkt, moet je er wel rekening mee houden dat  het  verkeer in Vietnam hectisch is en zelfs voor de meest ervaren bestuurders een zware kluif kan zijn. Bovendien heeft een scooter in Vietnam een dusdanige hoeveelheid cc dat het in Nederland gezien wordt als een motor. Heb je geen motorrijbewijs dan mag je hier voor de Nederlandse wet dus niet op rijden.

Menig backpacker heeft al in de hele vervelende situatie gezeten dat een verzekering daarom niet uitkeerde bij schade. Blikschade is dan nog niet het ergste maar als je zelf ernstig gewond bent dan wil je gewoon naar huis gevlogen worden en de beste artsen krijgen die er maar zijn. Als je iemand anders verwond kan je hier zelf voor de gevangenis ingaan.

backpacken vietnam

Vietnamese eilanden

Hoewel je bij backpacken door Vietnam wellicht niet direct aan eilanden denkt,  zijn er hier toch een aantal eilanden die steeds meer in trek raken bij backpackers.

De bekendste eilanden van Vietnam zijn Phu Quoc en Con Dao. Phu Quoc ligt in het zuidwesten niet ver van de kust en is met een veerboot binnen 2,5 uur te bereiken.

De stranden zijn hier prachtig en omdat het eiland nog niet zo lang in trek is, is het er nog niet zo druk. Con Dao ligt in het zuidoosten een paar honderd kilometer uit de kust in de Zuid-Chinese Zee en is eigenlijk alleen met het vliegtuig te bereiken. Er is een veerboot naar het eiland maar de reis van 12 uur is vanwege de ruwe zee en de onbetrouwbare dienst niet aan te bevelen.

Een dagtocht naar de Mekong delta

De Mekong is een van de langste rivieren van Azië die ontspringt in Tibet en in het zuiden van Vietnam in de Zuid-Chinese Zee uitmondt. Voordat hij in de zee uitmondt, vertakt hij in het zuiden van Vietnam in talloze kleinere riviertjes en waterwegen die samen Mekongdelta vormen. De delta licht op slechts een paar uur rijden van Ho Chi Minh City en er zijn talloze dagtochten te boeken waarbij je zowel per bus als per boot dit geweldige landschap verkent.

backpacken vietnam

Kosten backpacken Vietnam

Hoewel Vietnam een populaire bestemming is onder backpackers van over de hele wereld zijn de kosten voor accommodatie hier nog niet  de pan uit gerezen. Kosten voor de gemiddelde dorm room in een hostel bedragen zo’n €5 per nacht, maar heb je liever een kamer voor jezelf, dan betaal je in de goedkopere hotelklasse tussen de €10 en €15 per nacht. Voor eten ben je ook niet veel kwijt: bij een van de vele straatstalletjes betaal je vaak niet meer dan €1 voor een maaltijd en als je  uitgebreider dineert ben je misschien €3 a €4 kwijt. De kosten voor backpacken in Vietnam vallen dus heel erg mee.

Visum Vietnam

In tegenstelling tot de meeste andere landen in Zuidoost-Azië heb je voor Vietnam wel een visum nodig. Vroeger moest je die echt van te voren regelen bij de ambassade maar gelukkig bestaat er tegenwoordig een e-visum. Online een visum aanvragen gaat best snel en is het goedkoopste als je dat gewoon zelf doet via de officiële website, niet via een tussen persoon.

backpacken vietnam

Eten in Vietnam

De Vietnamese keuken is super smaakvol en het eten is dan ook een van de redenen waarom Vietnam zo geliefd is bij backpackers. In Vietnam ben je nooit ver van de kust dus natuurlijk zijn visgerechten goed verkrijgbaar. Of wat dacht je van springrolls oftwel Vietnamese loempia’s verkrijgbaar met allerlei verschillende vullingen.

Wat neem je mee als je gaat backpacken in Vietnam

Naast je standaard backpack uitrustig hebben we nog de volgende tips voor wie gaat backpacken in Vietnam