Ben je op zoek naar een mooi weer bestemmingen. Denk dan eens aan backpacken in Spanje. Dankzij de goede treinverbindingen zijn er relatief veel interrailers in Spanje. Je kunt natuurlijk ook gaan eilandhoppen op de Canarische eilanden maar dat is duurder dan het vaste land van Spanje.
Backpacken Spanje
1. Klimaat en reistijd voor reizen in Spanje
De vorm en het landschap in Spanje zorgt voor een aantal verschillende klimaten. Het noorden heeft overwegend een zeeklimaat met milde temperaturen en veel neerslag. Het centrale binnenland heeft een landklimaat met hete, droge zomers en koude winters. Het meest aangename weer vind je aan de kust en de Balearen. Daar heerst een middellands zeeklimaat met warme zomers, milde winters en weinig neerslag. Het zuiden is subtropisch. De zomers zijn er extreem heet en de winters warm. De Canarische eilanden zijn ook subtropisch, maar je merkt er weinig van de wisseling van de seizoenen. De beste reistijd is afhankelijk van de regio die je wilt bezoeken. Over het algemeen zijn de zomers erg druk en warm en kun je beter in de lente of herfst naar Spanje. Het noorden is ook in de zomer aangenaam. Als je in de winter aan de kou en regen wilt ontsnappen, ga dan naar het zuiden van Spanje of de Canarische eilanden.
2. Hoe veilig is backpacken in Spanje
Spanje is overwegend een erg veilig vakantieland. In de afgelopen jaar zijn er wel extra maatregelen omtrent terrorisme genomen. Ook is de politieke situatie in Catalonië onrustig, voornamelijk in Barcelona kunnen protestmarsen en rellen het verkeer soms ontregelen.
Wees op je hoede voor oplichters en zakkenrollers op toeristische hotspots, vooral Barcelona en Madrid staan bekend om tasjesdieven. Op de snelwegen zijn oplichters actief die zich als politie voordoen en je staande proberen te houden.
In de zomer komen door de droogte vaak bosbranden voor en de Canarische eilanden zijn aardbevingsgevoelig.
3. Best manier van reizen in Spanje
Binnen Spanje kun je met goedkope vliegtuigmaatschappijen tussen de verschillende uithoeken of eilanden vliegen. Als je liever over land reist is de trein een goede optie. De treinen zijn niet zo snel, maar wel comfortabel en betrouwbaar. Tussen Barcelona, Madrid en Sevilla loopt een hogesnelheidstrein en er zijn kleine lokale treindiensten in verschillende gebieden. De goedkoopste manier van reizen is de bus. Tussen de grote steden rijden frequente buslijnen en voor afgelegen gebieden is de lokale bus vaak de enige optie. Er zijn veel verschillende busmaatschappijen, maar je kunt de meeste op movelia.es terugvinden.
Een andere goede manier is om een auto te huren en zelf te rijden, vooral wanneer je landelijke gebieden wilt bezoeken of de natuur in wilt. Let op dat tolwegen zijn aangeduid met AP. Je kunt de tolwegen vermijden door op de paralelwegen te rijden, maar daar mag je niet zo snel en de kwaliteit is van de weg is vaak slechter.
4. Eten en drinken in Spanje
De Spaanse keuken is wereldwijd populair. Hoewel iedere streek zijn specialiteiten heeft, zijn de bekendste gerechten door heel Spanje te verkrijgen. Paella komt oorspronkelijk uit Valencia en is een eenpan rijstgerecht met saffraan en zeevruchten. Gazpacho is een koude tomatensoep uit Andalusië, perfect om af te koelen in de zomer. Tortilla Española is een simpele omelet met aardappel.
Lunch is de grootste maaltijd van de dag en wordt meestal tussen twee en drie uur ’s middags gegeten, en kan oplopen tot vijf of zes gangen. Veel winkels sluiten tussen de middag voor een aantal uren. Avondeten wordt laat gegeten, vaak pas na half negen of in de zomer zelfs tien uur ’s avonds. Voor de lunch en het diner is het gebruikelijk iets te drinken met tapas. Tapas zijn kleine hapjes die bij je glas wijn of cocktail worden geserveerd. Dit kan uiteenlopen van olijven en brood tot uitgebreide voorgerechtjes. Geliefde tapas zijn patatas bravas (pittige aardappelen, gambas (grote garnalen), albondigas (gehaktballetjes in tomatensaus) en koude vleeswaren en kaas. Spanje is beroemd om de Jamón Iberico (gedroogde ham) en Manchego kaas.
Wijn is een serieuze zaak in Spanje en ieder gebied heeft zijn eigen druiven en wijnsoorten. Zelfs de goedkope tafelwijn in restaurants is van goede kwaliteit. In de zomer wordt vaak sangria of tinto gedronken, rode wijn gemengd met fruit of frisdrank.
5. beste backpack bestemmingen in Spanje
De grootste toeristentrekpleister in Spanje is de Alhambra in Granada. Dit oude Moorse paleis trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Het paleis dateert van de Middeleeuwen toen Spanje onder Islamitisch bewind stond en het centrum van cultuur en beschaving was binnen Europa. Het paleis is een prachtig complex met verschillende gebouwen. Het is beroemd om de mooie architectuur met elegante bogen, tegeltjes en steenhouwwerk. De paleistuinen maken het plaatje helemaal af.
6. Voorbeeld route 3 weken backpacken in Spanje
Spanje is groot genoeg en heeft genoeg te doen om drie weken te vullen. Begin je trip in het noorden van Spanje, in Bilbao. Deze stad wordt door veel mensen overgeslagen, maar deze moderne stad verdient zeker 2 dagen van je tijd. Reis vervolgens naar de oostkust om Barcelona te bezoeken. Reken 4 dagen om volledig van deze levendige stad te genieten. Vergeet vooral niet de prachtige Gaudi architectuur te bewonderen en een dagje op het strand te ontspannen. Ga verder naar Madrid en breng drie dagen in de Spaanse hoofdstad door. Het Prado museum en Retiro park mag je niet missen. Bezoek Toledo voor een dagje en Ronda voor een dag. Reis vanaf daar door naar Sevilla. Sevilla is een unieke stad met prachtige architectuur. Besteedt er twee dagen aan voor je verder trekt naar Cordoba. Cordoba is één van de populairste Spaanse steden door het Alhambra paleis. Na twee dagen in Cordoba is het tijd om door te gaan naar Sevilla. Ook in Sevilla vind je mooie Moorse architectuur. Geniet er twee dagen van lekker eten, cultuur en het strand. De reis gaat na een dagje in Granada en een tweedaagse stop in Alicante door naar het eindpunt Valencia.
7. Spaans spreken en leren
In Spanje wordt meer dan alleen Spaans gesproken. Doordat het lange tijd autonome koninkrijken waren, zijn de regionale talen in Spanje nog springlevend. Het standaard Spaans is eigenlijk Castiliaans en dat wordt overal in Spanje gesproken. Daarnaast zijn er nog vier officiële talen: Catalaans, Baskisch, Galicisch en Aranees. Catalaans is de voertaal in Catalonië, Baskisch in Baskenland, Galicisch in Galicië en Aranees is een kleine vallei in noord Catalonië. Bovendien zijn er nog talloze lokale variaties. Met Castiliaans Spaans kun je je overal in Spanje redden. In de toeristische gebieden spreekt men ook wel Engels, zeker in restaurants, hotels, musea etc.
8. Wat neem je mee als je gaat backpacken in Spanje
Wanneer je gaat backpacken in Spanje hoef je niet zoveel bijzonderheden mee te nemen. Wat wel handig is:
- Een sneldrogende handdoek om ruimte in je backpack te besparen
- Een goede reisgids voor Spanje
- Een taalgidsje of app op je telefoon spaans-nederlands
- Ga je naar de Canarische eilanden of naar Ibiza en Mallorca neem dan eigen snorkelspullen mee om geld te besparen.