10 tips backpacken in Slovenië

Backpacken in Slovenië is super eenvoudig. Mede dankzij de korte afstanden, goede trein en bus verbindingen en doordat vrijwel iedereen Engels praat. Slovenië is ook een goede bestemming voor beginnende backpackers. Daarna kan je eventueel doorreizen naar andere meer avontuurlijke bestemmingen tijdens een backpackreis door de Balkan.

Ljubljana

De hoofdstad van Slovenië, Ljubljana, is een super interessante plek om te bezoeken. Italiaanse barokke en Oostenrijkse Art Nouveau-architectuur kenmerken het uiterlijk van deze stad. Te schattig eigenlijk om een hoofdstad te zijn. Vanaf het voorjaar tot de herfst komt Ljubljana echt tot leven met heel veel terrasjes, kunstgalerijen, muziekfestivals, winkels en interessante musea.

In Ljubljana heb je ook enkele van de beste hostels van het land die activiteiten organiseren zoals kroegen tochten en stadswandelingen.

Je hebt Ljubljana helaas alleen niet meer voor jezelf. De stad is de afgelopen jaren echt ontdekt ook door tourgroepen.

Backpacken slovenie

Meer van Bled

Ook het meer van Bled is geen geheim meer. Daardoor is het een van de duurste en drukste bestemmingen in Slovenië. De lokale overheid riep hun landgenoten zelfs op om Bled in juli en augustus te vermijden omdat er een accommodatie tekort dreigde te ontstaan voor buitenlandse toeristen.

Backpacken slovenie

Maribor

Buiten Bled en Ljubljana valt er als backpacker in Slovenie nog meer dan genoeg te ontdekken. Wat dacht je van Maribor de 2e stad van het land. Met goede treinverbindingen met Ljubljana maar ook met Oostenrijk. Flixbus heeft meerdere keren per dag een rechtstreekse verbinding met Zagreb de hoofdstad van Kroatië. Maribor zelf is een mix van oud en nieuw en in een of twee dagen krijg je een goed beeld van deze bestemming.

Backpacken slovenie

Reizen met de trein in Slovenië

Slovenië heeft een uitstekend trein netwerk. In tegenstelling tot in veel andere landen in de regio is de trein hier juist vaak sneller dan de bus. De website van de Sloveense spoorwegen is heel duidelijk en in het Engels. Kaartjes koop je niet online maar ter plekke bij of wanneer je opstapt op een klein station waar geen kantoor of werkende automaat is dan kan je deze kopen bij de conducteur. (Let op alleen dan, kon je wel vooraf een kaartje kopen dan wordt voor kopen in de trein een extra fee berekend)

IC treinen zijn aanzienlijk duurder dan lokale treinen en op korte afstanden niet veel sneller. Wil je besparen reis dan niet met de IC.

Backpacken slovenie

Reizen met de bus in Slovenië

Busverbindingen zijn prima in Slovenië, al niet altijd even frequent. Tussen populaire plekken rijden regelmatige regionale en nationale busdiensten en ook Flixbus rijdt in Slovenië. In de zomer is een speciale toeristenbusdienst. De Loopy Slovenië functioneert als hop-on-hop-off bus door het hele land.

Wanneer je met je eigen auto in Slovenië wilt rijden, dan heb je een speciaal vignet nodig.

Backpacken slovenie

Wat kost backpacken in Slovenië

Backpacken in Slovenië is jammer genoeg niet meer zo goedkoop als het ooit was. Voor een dormbed betaal je toch al snel 20,- euro het dubbele van wat je in bijvoorbeeld Servië of Bosnië & Herzegovina betaald. Terwijl je voor een simpele twee-persoonskamer met gedeelde badkamer in een goed hostel in Ljubljana zo tachtig euro kwijt bent wanneer je in juli of augustus op reis gaat. Het is onze ervaring dat de prijzen in april, mei en oktober voor hostels aanzienlijk lager zijn dan betaal je voor dezelfde kamer vijfenvijftig euro.

Wat backpacken in Slovenië vooral duur maakt zijn de entree gelden voor bepaalde attracties. Zo betaal je voor de Postojna grotten & Predjama kasteel bijna veertig euro als je de kaartje online koopt (ter plekke is duurder). Ook hier betaal je in het laagseizoen minder dan in het hoogseizoen.

Prijzen voor eten en drinken zijn nog wel heel schappelijk. Zeker in minder toeristische steden zoals Maribor of Celje daar kan je voor minder dan tien euro goed eten met een drankje.

Backpacken slovenie

Wat eten ze in Slovenië

De Sloveense keuken is een combinatie van de omliggende landen. Het heeft duidelijke Oostenrijkse, Italiaanse en oost Europese invloeden. Sloveens eten is puur, vers en komt rechtstreeks van het land

Als je goedkoop wilt eten betekend dit dus veel pizza en pasta. Daarnaast kom je ook vrij veel kebab shops tegen die zijn ideaal voor betaalbare maaltijden. Veel hostels hebben een keuken waar je zelf kunt koken.

Veel Slovenen hebben een eigen moestuin. Ook vind je in Slovenië veel boerenmarkten en groentemarkten. De Sloveense keuken is redelijk zwaar met veel vlees, aardappelen en kaas. Vooral worst is populair, bijvoorbeeld van wildzwijn, beren of paardenvlees. Ook eten Slovenen graag gebak, vooral Potica en Bled cream cake zijn populair.

Vergeet als je in Slovenië bent niet de heerlijke Sloveense wijn te proeven. 

Backpacken slovenie

Raften op  Soča rivier

Als je wel eens een foto van Slovenië hebt gezien dan heb je waarschijnlijk Lake bled of de superblauwe Soča. Deze rivier is echt zo blauwe maar alleen wanneer het niet heeft geregend. Na regen verandert de Soča in een bruinige kleur. De beste manier om de Soča te ervaren is met een rafting trip.

Backpacken slovenie

De kust van Slovenië

Slovenië heeft een klein stukje middellandse zee kust. Maar zoals elke local je zal vertellen kan je beter iets verder door reizen naar de stranden van Kroatië.

Backpacken slovenie

Wat neem je mee naar Slovenië

Naast je standaard backpack uitrusting adviseren we de volgende zaken mee te nemen naar Slovenië.