Wel eens gedacht aan backpacken in Portugal? Portugal is relatief goedkoop en dankzij het gunstige klimaat het hele jaar door geschikt voor een reis. Het openbaar vervoer is relatief goed er zijn goede treinverbindingen en bussen. Het binnenland is echter minder makkelijk te bezoeken. De meeste backpackers besteden toch de meeste tijd in steden zoals Porto en Lissabon.
Backpacken Portugal
1. Klimaat en reistijd
Portugal heeft door de ligging aan de Atlantische oceaan een zeeklimaat en aan de zuidkust een Middellands zeeklimaat. Dit leidt tot warme, droge zomers en zelf aangenaam koele zomers in het noorden. Het zachte klimaat maakt Portugal het hele jaar door een populair vakantieland. De hoogste temperaturen liggen in juli en augustus tussen de 35 en 40 graden in het zuiden van Portugal. Wie het liever iets koeler heeft kan beter in de lente of het najaar naar Portugal reizen. Ook in de winter blijft de temperatuur tussen de 15 en 18 graden, erg mild dus. Perfect als je even van de Nederlandse regen wilt ontsnappen.
2. Veiligheid in Portugal
Portugal is een erg veilig land zonder noemenswaardige veiligheidsrisico’s. De criminaliteit is er laag en veel mensen doen hun auto of huis niet eens op slot. In grote steden zoals Lissabon en Porto en op populaire toeristische plekken moet je oppassen voor zakkenrollers en oplichters. Let goed op je bezittingen en laat waardevolle spullen thuis of in een kluisje.
In de zomer komen nogal eens bosbranden voor in Portugal door de droogte en hitte. Let bij kamperen op brandveiligheid en informeer altijd bij lokale toeristeninformatie over eventueel brandgevaar.
3. Reizen in Portugal
De grote steden in Portugal zijn verbonden met een trein- en busnetwerk. Voor transport naar kleinere plaatsen ben je op lokale bussen aangewezen. De treinen in Portugal zijn relatief goedkoop en worden allemaal gerund door Comboios de Portugal (CP), de nationale treindienst. De treinen zelf zijn modern en comfortabel en je kunt er optimaal mee van de mooie landschappen genieten. De treinen binnen Lissabon en Porto heten urbanos, regionais en interregionais zijn de goedkope langzame treinen en intercidades zijn de snelle intercity treinen. De Alfa Pendular is een speciale trein die van noord naar zuid loopt en stopt bij alle grote toeristenplaatsen. Met de Portugal Rail Pass mag je drie tot zeven dagen onbeperkt met de trein reizen, inclusief de lokale trein in Lissabon, over een periode van een maand.
De bussen in Portugal worden door meerdere maatschappijen verzorgd, wat het een beetje verwarrend kan maken. Rede Expressos, RENEX en Rodovaria de Norte zijn meestal de beste optie voor transport tussen steden. Rede Expressos heeft een Engelstalige website en online kaartverkoop. Voor transport naar landelijke gebieden is het goed om bij een toeristeninfo punt naar de opties te vragen. De informatie bij de bushaltes is vaak niet actueel en alleen in het Portugees.
De wegen in Portugal zijn van redelijk goede kwaliteit waardoor je er ook prima met de auto kunt reizen.
4. Eten in Portugal
Met zo’n lange kustlijn is het geen verassing dat de Portugese keuken vooral bekend staat om het gebruik van vis en zeevruchten. Vooral bacalhau, gezouten kabeljauw, en sardientjes zijn populair. Een ander bekend Portugees gerecht is kip piri-piri. Gerechten zijn meestal simpel, maar hebben verrassende smaken door het gebruik van kaneel, kruidnagel, koriander en chili. Gevulde soepen zijn populair als voorgerecht, een hoofdgerecht bestaat vaak uit aardappel of rijst met vlees of vis en een salade. Iedere streek heeft zijn eigen specialiteiten. Bij maaltijden worden natuurlijk heerlijke Portugese wijn geserveerd.
Gebak is ook geliefd in Portugal, vooral de pasteis de nata, een gevuld custard gebakje uit Belém. Portugal heeft een rijke koffiecultuur, met als basis café solo (zwarte koffie), café cortado (met een scheutje melk) en café con leche (met veel melk). Bij de koffie wordt vaak een glaasje port geschonken.
5. Voorbeeld route 3 weken backpacken in Portugal
Door de langwerpige vorm in Portugal heel goed in 3 weken te bereizen. Begin je reis in het noorden, in Porto. Na een dag of 4 in deze mooie havenstad loont het zeker om stroomopwaarts de beroemde Douro wijnstreek te bezoeken. Trek hier een dag of 2 voor uit om wijngaarden en pittoreske dorpjes te bezoeken en natuurlijk port te proeven. Terug in Porto gaat het verder naar het zuiden, naar de universiteitsstad Coimbra. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de volgende stop: het Serras de Aire e Candeeiros natuurgebied. Geniet hier van twee dagen wandelen en grotten verkennen. Vervolgens ligt nog iets zuidelijker de hoofdstad Lissabon. Trek hier zeker een dag of 5 voor uit. In Lissabon zelf is veel te doen en je kunt het als basis gebruiken om uitstapjes te maken naar Belém en Sintra. Als je even van de toeristen wilt ontsnappen, ga dan een paar dagen naar de Alentejo regio, waar je heerlijk tussen de wijnranken en olijfbomen kunt dwalen. Als laatste staat de beroemde Algarve op de planning. Deze streek staat bekend om de natuur, stranden en leuke dorpjes. Bezoek zeker Sagres en Lagos. Geniet van het strand in Albufeira en sluit je reis af in Faro.
6. Kosten Backpacken in Portugal
Portugal is een heel betaalbare vakantiebestemming in Europa. Zeker in Zuid-Europa kun je bijna niet goedkoper reizen. De duurste plekken zijn de grote steden, Lissabon en Porto, en de Algarve.
Een drankje op een terrasje pakt in Portugal een stuk goedkoper uit dan thuis, voor een cola, biertje of glas wijn betaal je ongeveer 1,50 euro. Ook uit eten gaan is goedkoop, iets dan de Portugezen zelf ook graag doen. Een driegangen diner voor twee personen komt op zo’n 30 euro uit. Ook hebben veel restaurants een dagschotel voor ongeveer 7,50 euro. Tel hier wel 10% fooi bij op. Zelf koken kan ook, de goedkoopste boodschappen doe je op de lokale markt.
Musea en exposities zijn in Portugal vaak gratis of geven studentenkorting.
7. Hotels en hostels in Portugal
De accommodatieopties in Portugal zijn vergelijkbaar met de rest van Europa. Naast de reguliere hotels, Airbnb en hostels zijn er ook een aantal typisch Portugese vormen van accommodaties. De goedkoopste optie is meestal een hostel. Vooral in Porto en Lissabon kun je leuke en gezellige hostels voor backpackers vinden. Een andere goedkope optie is een Pensão of Residencial, een Portugees gasthuis. Hier heb je een eigen kamer, maar deel je meestal de badkamer met andere gasten. Naast Airbnb is het verhuren van een appartementje in de stad populair onder Portugezen. Deze zogeheten appartamento’s hebben meestal geen receptie en je betaald contant. Voordeel is dat je het hele appartement met keuken voor jezelf hebt. Een ander typisch Portugese accommodatie is een pousada. Dit zijn oude kloosters die zijn omgebouwd tot luxehotels, vaak op afgelegen locaties. Een estalagem is de Portugese versie van een goedkoop hotel, verwacht hier geen luxe. In de Algarve worden ook veel villa’s als vakantiehuis verhuurd, leuk voor grote groepen.
8. Wat neem je mee als je gaat backpacken in Portugal
Als je gaat backpacken in Portugal heb je niet veel bijzondere dingen nodig. Wat wel handig is om een goede reisgids van Portugal mee te nemen.