Polen is een heel geschikt land voor een backpackreis. Je kunt er goedkoop naar toe vliegen of met de trein via Duitsland naar toe reizen. Prijzen in Polen liggen echt nog lager dan in west-europa al zijn ze niet zo goedkoop als in bijvoorbeeld Servië, Roemenië of Macedonië. Daar staat dan weer tegenover dat Polen je een veel kleinere cultuurschok zal geven. Steden in polen zijn kleurrijk en verrassend goed georganiseerd. In dit blog geef ik je een aantal tips voor het plannen van een backpackreis door Polen.
Backpacken Polen
1. Klimaat en beste reistijd Polen
Polen heeft een gematigd landklimaat, wat koele winters en warme zomers betekent. Het is één van de droogste landen in Europa. Er valt gemiddeld 500 milliliter neerslag per jaar, waarvan de helft winterse sneeuwbuien zijn. In de zomer kun je dus vrijwel altijd op goed weer rekenen, met uitzondering van een zomerse onweersbui af en toe. Koude lucht uit Rusland en Scandinavië kan in de winter voor plotselinge temperatuurdalingen zorgen, tot ver onder het vriespunt. Ook in de lente is het weer wat wispelturig.
De beste tijd om Polen te bezoeken is van mei tot oktober. De zomers zijn er heerlijk, al is dit ook de drukste tijd qua toerisme. Vermijd een bezoek rond religieuze feestdagen, zoals Pasen en kerst, omdat veel restaurants en winkels dan dicht zijn. In de winter kun je in Zakopane het beste voor wintersport terecht.
2. Hoe veilig is backpacken in Polen
Polen is een overwegend veilig land om te reizen en ook de overheid geeft een veilig reisadvies. Toch is het goed om de huidige politieke situatie in Polen in acht te nemen. De Poolse regering is extreemrechts en recente politieke ontwikkelingen hebben vooral een negatief effect op de positie van vrouwen en minderheden. Reizigers met een donkere huidskleur en homoseksuele stellen hebben in Polen meer kans om vervelende opmerkingen te krijgen.
Voor vrouwen die alleen backpacken is Polen een fijn land. Hoewel criminaliteit met betrekking tot toerisme laag is, is het altijd goed om op je bezittingen te letten en uit te kijken voor zakkenrollers.
3. beste manier van reizen in Polen
Je kunt op verschillende manieren door Polen reizen. Het openbaar vervoer is betaalbaar en overwegend goed geregeld. Een leuke manier om het land te doorkruizen is met de trein. Intercity Express treinen zijn de snelste en duurste treinen en die kan je gebruiken om te reizen vanaf Warschau naar steden als Kraków, Gdansk en Wroclaw.
De meeste andere treinen zijn niet erg snel, maar wel redelijk comfortabel. Er zijn verschillende treinmaatschappijen, zorg dus dat je een kaartje aan het juiste loket koopt! Prijzen wisselen per vervoerder en per reisklasse. De dienstregelingen zijn beperkt en aan veranderingen onderhevig. Vanaf 30 dagen van tevoren kun je bij sommige vervoerder ook online een kaartje kopen.
Een goed alternatief voor het soms verwarrende treinnetwerk is de bus. Deze zijn soms sneller en rijden vaker. Op http://en.e-podroznik.pl/ kun je de dienstregeling voor bijna alle bussen zien. Kaartjes voor de Poolse bus koop je op het busstation of bij de chauffeur, zorg dat je hiervoor kleingeld hebt. Bagage kost vaak extra. Let op dat private busmaatschappijen niet altijd van het busstation vertrekken, maar een kleinere halte.
Ook Flixbus is erg populair in Polen, als je op tijd boekt een stuk goedkoper dan de trein en soms ook nog sneller. Bovendien mag je hier wel bagage meenemen. Bekijk hier de Flixbus routes in Polen.
Als je kleinere plaatsen wilt bezoeken of niet afhankelijk wilt zijn van openbaar vervoer, dan kun je ook zelf naar Polen rijden of een auto huren. Bedenk je wel dat er minder snelwegen zijn en de staat van de wegen meestal minder goed is dan in Nederland. De verkeersregels zijn vrijwel overal in Europa hetzelfde, alleen de maximale snelheid verschilt met Nederland. Lees je dus van tevoren in.
4. Eten in Polen
De Poolse keuken is niet de meest bekendste, maar zeker zeer smakelijk. Zoals veel centraal en oost Europese keukens wordt er in Polen veel gekookt met aardappelen, varkensvlees, room, kool en ingelegde groente. Populaire Poolse gerechten zijn pierogi, een soort gevulde aardappel pasta; placki, een dun pannenkoekje met groente en zure room; bigos, zuurkool met varkensvlees, spek, ui, paddenstoel en gedroogde pruimen. Ook zijn Polen dol op zoetigheid, zoals vers roomijs en marzurek, een noten-chocoladekoek. Qua drinken gaat er niets boven echte Poolse wodka. De wodka in Polen is van hoge kwaliteit, drinkt makkelijk weg en komt in allerlei smaken. Het is zelfs geschikt voor bij het eten.
5. beste backpack bestemmingen in Polen
De bekendste attractie van Polen is bepaald geen vrolijke. De voormalige naziconcentratiekampen Auschwitz en Birkenau trekken jaarlijks miljoenen toeristen. De voormalige concentratiekampen liggen op korte afstand van Krakau en zijn per openbare bus bereikbaar. Voor de kampen zijn een gelimiteerd aantal toegangskaarten die je via de website visit.auschwitz.org kunt reserveren. Vooral in het hoogseizoen is het goed dit ver van tevoren te doen. Tot 10:00 en na 16:00 zijn de kampen vrij toegankelijk. Daartussen is een gids verplicht, dit is inbegrepen bij je toegangskaart. Je reserveert voor een bepaald tijdstip. Hoewel er informatieborden beschikbaar zijn, is een gids wel aan te raden om alles uit je bezoek te halen. Mochten er geen kaarten meer beschikbaar zijn, dan kun je soms nog wel met een georganiseerde tour van Krakau mee, maar dit is een stuk duurder en je bent minder vrij in je bezoek.
6. Wat kost backpacken in Polen
Polen is een relatief goedkoop land voor Europese standaarden. Ze hebben hun eigen munteenheid, de zloty. De wisselkoers van zloty naar euro is ongeveer 4 staat tot 1.
Je kunt goedkoop traditioneel Pools eten in een bar mleczny (melk bar) waar je voor 10 tot 15 zloty (2,50 – 3 euro) een hoofdgerecht krijgt. Gewone restaurants zijn iets duurder maar nog steeds duur, voor 40 zloty (10 euro) eet je een driegangen maaltijd. Voor een biertje of een glaasje wodka ben je ongeveer 2 euro kwijt en een ijsje 1 euro. Ga per dag van ongeveer 60 zloty (15 euro) uit voor eten. Een bed in een gedeelde kamer in een hostel kost rond de 8 euro. Over het algemeen zijn de grote steden, zoals Krakau en Warschau, iets duurder dan de kleinere plaatsen. Transport tussen de steden is ook goedkoop, rond de 20-25 euro van Warschau naar Krakau.
7. Geschiedenis van Polen
De eerste Poolse staat vormde zich al in 966. Vervolgens werd Polen een koninkrijk en een vorstendom, tot het in 1795 werd onderverdeeld tussen Rusland, Pruisen en Oostenrijk. In 1918 werd Polen de onafhankelijke Tweede Poolse Republiek. Dit hield stand tot de invasie van Nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie in 1939. Meer dan 6 miljoen Polen, 20 procent van de bevolking, kwamen om tijdens de Tweede Wereldoorlog als gevolg van gevechten, honger, ontberingen en in concentratiekampen. Verschillende opstanden werden bloederig neergeslagen en bijna de hele Joodse bevolking van Polen kwam om het leven. In totaal werden er 6 concentratiekampen in Polen gebouwd.
In 1944 werd Polen een satellietstaat van de Sovjet-Unie. De val van het communisme als gevolg van protesten tussen 1980 en 1989 leidde tot de Poolse democratische republiek. In 2004 werd Polen lid van de Europese Unie.
8. Wat neem je mee als je gaat backpacken in Polen
Ga je backpacken in Polen dan zijn de volgende dingen handig om mee te nemen:
- Een goede reisgids van Polen
- Een sneldrogende handdoek om ruimte in je backpack te besparen
- Polen is een groot land, een spelletje of ipad om lange treinreizen door te komen is wel fijn.