Backpacken in Oostenrijk, 10 tips!

Ga je backpacken in Oostenrijk? Oostenrijk is niet een typisch backpackers land maar de is wel goed te combineren met een langere reis door Europa. Vanuit Wenen ben je bijvoorbeeld supersnel met de trein of bus in Boedapest of Bratislava. In dit blog geef ik je 10 tips voor wie gaat backpacken in Oostenrijk.

Backpacken Oostenrijk

Klimaat en reistijd

De hoge bergen in Oostenrijk, vooral Tirol en Vorarlberg, hebben een hooggebergteklimaat. De winters zijn er streng met veel sneeuwval, perfect voor wintersport activiteiten. De laaglanden hebben een gematigd landklimaat. De zomers zijn er relatief warm en zonnig, de winters koud met neerslag. Het weer is onberekenbaar en kan ineens omslaan. De beste tijd om naar Oostenrijk te reizen is afhankelijk van je wensen. Voor wintersport is januari tot en met maart de beste tijd. In December veranderen de kerstmarkten Oostenrijk in een winterwonderland. De lente en herfst hebben vaak veel neerslag, maar het weer kan ook lekker zijn. In de zomer kun je in Oostenrijk rekenen op heerlijk zonnig weer, perfect voor een actieve wandel of fietsvakantie.

backpacken oostenrijk

Hoe veilig is backpacken in Oostenrijk?

Oostenrijk is een veilig land, met relatief weinig criminaliteit. Qua veiligheid is Oostenrijk vergelijkbaar met Nederland. Zelfs in de hoofdstad Wenen kun je in het centrum ’s nachts veilig over straat. Kijk bij drukke toeristenattracties wel uit voor zakkenrollers.

Wanneer je voor wintersport naar Oostenrijk reist, sta dan stil bij eventueel lawinegevaar. Ook bij vergwandelingen in de zomer moet je de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen nemen. Pas ook op voor wilde dieren.

backpacken oostenrijk

Interrail of reguliere treinreizen in Oostenrijk

Er zijn verschillende manieren om in Oostenrijk te reizen. De trein is de meest comfortabele en handige manier om het land te doorkruizen. De treinen zijn schoon en rijden op tijd, maar wel redelijk prijzig. Kaartjes kun je online kopen bij ÖBB, of op het station.

Probeer je kaartjes zo ver mogelijk van te voren te kopen, de prijzen van treinkaartjes in Oostenrijk fluctueren namenlijk afhankelijk van het aanbod. Is dat geen optie dan is het zeker de moeite waard om een interrailpas aan te schaffen voor Oostenrijk. Dan ben je wel flexibel maar betaal je jezelf niet blauwe aan treinkaartjes.

backpacken oostenrijk

Reizen met de bus en andere opties in Oostenrijk

Tussen grote steden rijdt Flixbus. Heel goedkoop voor als je tijdig kunt boeken. Bovendien kan je ook met de Flixbus naar de buurlanden. Bekijk hier het aanbod van Flixbus in Oostenrijk.

Natuurlijk is er ook de optie om met de auto te rijden, dit is vooral handig wanneer je de natuur in wilt. Denk er wel aan dat je in de winter de juiste voorbereidingen treft om in de besneeuwde bergen te rijden. Ook blabla.car is populair in Oostenrijk en een goedkope manier om rond te reizen.

Binnen de steden rijden bussen en Wenen heeft een uitstekend metro- en tramsysteem.

backpacken oostenrijk

Eten in Oostenrijk

De Oostenrijkse keuken is niet één van de beroemdste, maar heeft zeker zijn charme. Tegenwoordig zijn er naast de traditionele Oostenrijkse keuken ook veel internationale restaurants te vinden. Oostenrijks eten is vaak hartig, zwaar en er wordt veel gebruik gemaakt van aardappelen, vlees en room. Typische Oostenrijkse gerechten om te proberen zijn de Weense schnitzel, knödel, spätzle, krainer (worst) en zuurdesembrood. Daarnaast is ook het Oostenrijkse gebak, zoals apfelstrudel en sachertorte, erg lekker. Oostenrijk is op de eerste plaats een bierland met veel regionale bieren. Daarnaast drinken ze ook graag een glaasje sterke drank (schnaps) en wordt er uitstekende wijn verbouwd.

backpacken oostenrijk

Wat kost backpacken in Oostenrijk

Oostenrijk is niet de meest goedkope reisbestemming. De prijzen zijn overwegend vergelijkbaar met Nederland. Een overnachting in een hostel kost rond de 20 euro, een uur met de trein tussen de 5-40 euro afhankelijk van hoe tijdig je boekt. Voor een een hoofdmaaltijd in een simpel restaurant betaal je tussen de 10 en 20 euro. De meeste Oostenrijkse musea hebben studentenkorting en in Wenen en Salzburg kun je met een toeristenpas veel geld besparen.

backpacken oostenrijk

Backpacken in Wenen

De hoofdstad Wenen is uiteraard een van de populairste bestemmingen voor backpackers in Oostenrijk. De stad heeft zoveel te doen dat je er echt minimaal drie dagen voor uit moet trekken.

Tips:

  • neem bijvoorbeeld een van de gratis wandeltours door Wenen.
  • Koop die Vienna pass om geld te besparen op entree van musea
  • Neem niet de airport express trein, er rijden op deze route ook reguliere veel goedkopere trein. Iets langer wachten maar de helft goedkoper.
  • Kies voor een lunch menu als hoofdmaaltijd om geld te besparen
backpacken oostenrijk

Wat kan je nog meer doen als je backpacker in Oostenrijk

Wat de meeste mensen naar Oostenrijk trekt zijn de prachtige Oostenrijkse Alpen. Van skiën in de winter tot wandelen in de zomer, het hele jaar door vermaken mensen zich op de pieken. Oostenrijk heeft ook prachtige heuvel en laagland landschappen, zoals de Steyr en Wachau.

Bovendien vind je Oostenrijk een aantal mooie historische steden. Geniet van de barokke architectuur in het elegante Wenen en gezellige Salzburg. Innsbruck is ook een aanrader een hele sfeervolle stad en vlakbij de bergen. Bekijk de charmante middeleeuwse dorpjes als Krems, Steyr en het traditionele Hallstadt.

backpacken oostenrijk

Taal in Oostenrijk

De voertaal in Oostenrijk is Oostenrijks. Het Oostenrijks is een Germaanse taal die nauw verwant is aan het Duits. De meeste Oostenrijkers spreken dan ook Duits en daarmee red je je overal eenvoudig. Het accent is misschien even wennen en verkijk je niet op de verschillen tussen de regionale dialecten. In de groten steden en toeristische gebieden kom je ook met Engels erg goed toe.

backpacken oostenrijk

Wat neem je mee als je gaat backpacken in Oostenrijk

Als je gaat backpacken in Oostenrijk heb je weinig bijzonder nodig. Ga je de bergen in zorg dan wel voor goede wandelschoenen en waterdichte kleding. Daarnaast is het prettig om een goede reisgids over Oostenrijk te hebben.