10 tips backpacken in Nepal

Nepal is een heerlijk land om te backpacken. Het is echt Azie, chaotisch maar vriendelijk en de natuur is geweldig. Nepal is een land waar je nooit genoeg van zult krijgen. Ik geef je 10 tips die gaan helpen wanneer je gaat backpacken in Nepal.

Het klimaat van Nepal en de beste reistijd

Nepal is een relatief klein land maar heeft vanwege de aard van het landschap een zeer gevariërd klimaat. In het noorden van het land vindt je ‘s werelds hoogste bergtoppen met een hooggebergteklimaat, terwijl je in het zuiden van het land oerwoud vindt met een subtropisch klimaat. Hoewel de maanden oktober en november vaak worden genoemd als de beste reistijd, kun je in Nepal het hele jaar door terecht voor een prachtige reis.  Wat de beste reistijd is, hangt eigenlijk een beetje af  van wat je in Nepal wilt doen. Bezoek je het land voornamelijk om te trekken in de bergen, dan zijn de maanden oktober en november zeker de beste optie: de temperatuur is er dan aangenaam en de lucht is helder, waardoor je vanaf de paden vrijwel voortdurend een prachtig uitzicht hebt.

backpacken nepal

Reizen in Nepal

In Nepal zal je met regelmaat lange afstanden moeten afleggen. Je beste opties zijn dan de bus en het vliegtuig. Bussen zijn goedkoop en rijden tussen de meeste bestemmingen met regelmaat, maar de slingerwegen door de bergen kunnen wel veel tijd in beslag nemen. Ook het weer kan van grote invloed zijn op de reistijd. Tijdens onze zomer zijn veel wegen door de regen onbegaanbaar en de bus is dan dus niet de beste optie. In deze periode is het vliegtuig een betere manier van reizen, maar ook dan zijn er een paar belangrijke punten om rekening mee te houden. Piloten maken in Nepal gebruik van visuele navigatie, en omdat het weer er zeer onvoorspelbaar is,  komt het vaak voor dat vluchten op het laatste moment geannuleerd worden. Zorg dus altijd dat je reisschema niet te strak is gepland wanneer je bepaalde delen met het vliegtuig wilt afleggen.

backpacken nepal

Veiligheid in Nepal

Nepal is over het algemeen voor backpackers een veilig land om doorheen te reizen. Criminaliteit blijft doorgaans beperkt tot zakkenrollers en andere vormen van diefstal, maar dit komt zeker niet meer voor dan in andere landen. Het openbaar vervoer is iets waar je meer rekening mee moet houden qua veiligheid. Vooral nachtelijke busreizen worden afgeraden omdat de wegen door de bergen smal en slecht verlicht zijn en er hierdoor helaas veel ongelukken gebeuren. Tijdens de zomer zijn de wegen door de regenval glad en kunnen er ook landslides voorkomen.

backpacken nepal

Eten in Nepal

Wanneer je op reis bent in Nepal zul je ongetwijfeld Dal Bhat op de menukaart zien staan. Dit is het meest gegeten gerecht in Nepal en bestaat hoofdzakelijk uit rijst met linzensoep, vaak  geserveerd als set op een groot zilverkleurig dienblad in combinatie met groentencurry en roti, of een ander lokaal soort brood. De gemiddelde Dal Bhat kost je €1 hoewel de prijzen in de hoger gelegen dorpen tijdens trekkings met de hoogte mee kunnen stijgen. Dit geldt overigens niet alleen voor Dal Bhat maar voor vrijwel alle producten.  

backpacken nepal

Trekking vanuit Pokhara

Pokhara is een centraal gelegen stad die voor velen het startpunt van hun trekking in Nepal vormt. Vanuit deze stad zijn er talloze routes, zowel voor beginnende trekkers als voor de meer ervaren avonturiers. Pokhara wordt ook wel de poort naar het Annapurnacircuit genoemd. Een populaire trekking is een 3-daagse tocht van Pokhara naar Ghorepani. Tijdens deze tocht loop je in twee dagen via het plaatsje Ghorepani , waar je zal overnachten, en naar het uitkijkpunt Poon Hill op een hoogte van 3210 meter. Hier kun je genieten van een  adembenemend uitzicht op het Anapurnagebergte.  Op de derde dag loop je in één dag via dezelfde route weer terug naar Pokhara.  Onderweg kom je langs prachtige dorpjes met uitzicht over de prachtige valleien en op de adembenemende bergtoppen.

backpacken nepal

Wildlife spotten in Chitwan National Park

Ben je na de koele hooggelegen delen van het land toe aan het zuiden met haar subtropische temperaturen, dan biedt Chitwan National Park een goede uitkomst. Dit natuurreservaat heeft een prachtige flora en fauna met als hoogtepunt de Bengaalse tijger en de Indische neushoorn. Tijgers zijn helaas vanwege hun kleine aantallen niet makkelijk te vinden maar maak je een tocht door de jungle met een gids is de kans dat je de neushoorn spot vrij reëel. Verder zie je olifanten, herten en honderden soorten prachtige vogels.

backpacken nepal

Hoogteziekte in Nepal

Hoogteziekte is een serieus probleem in Nepal. Zorg dat je rustig de tijd neemt om te acclimatiseren. Wij adviseren om niet preventief medicijnen te slikken deze maskeren te symptomen. Als je last hebt van de hoogte kan je dit beter weten en rustiger aan doen of op dat moment een pilletje nemen dan er te laat achter komen hoe ernstig ziek je bent.

backpacken nepal

Festivals in Nepal

Er zijn in Nepal heel veel festivals. Dashain is een van de langste en hoewel de datum elk jaar anders is valt het midden tijdens het hoogseizoen voor trekkings in september of oktober. Veel Nepalezen gaan juist dan op bezoek bij familie en het openbaar vervoer is overvol. Een festival bijwonen is wel een hele bijzondere ervaring maar het kan je reisplanning dus ook in de war gooien. Check van te voren of en wanneer er festivals zijn tijdens je reis.

backpacken nepal

Visum voor Nepal

Een visum voor Nepal kan je op het vliegveld of bij de grensovergang regelen. Je kunt deze ook van te voren aanvragen maar dat is duurder.

backpacken nepal

Wat neem je mee naar Peru

Naast je standaard backpackuitrusting adviseren we de volgende zaken mee te nemen als je gaat backpacken door Nepal

  • Lonely Planet Nepal
  • Goede hikingschoenen zijn een must ga minimaal voor categorie B als je verwacht door de sneeuw te gaan lopen.
  • Een goede dagrugzak om te dragen tijdens die trekkings
  • Nepal is een land waar een afritsbroek wel echt nuttig is. In de ochtend is het koud maar zodra de zon schijnt is het heet. Draag je normaal geen afritsbroeken deze goedkope afritsbroeken zijn prima voor in Nepal.
  • Voor de veiligheid adviseren wij een pacsafe travelsafe
  • Oordopjes want hostels in Nepal zeker tijdens de wandelingen zijn vrij gehorig