Backpacken in het Midden-Oosten

Backpacken in het Midden-Oosten kan een onvergetelijke ervaring zijn, maar het vereist ook enige planning en bewustzijn van de lokale cultuur en gebruiken. Zeker wanneer je als vrouw alleen of als twee vrouwen samen wil gaan backpacken in deze regio. Pas je aan en kleed je conservatief.

Controleer altijd het actuele reisadvies voor de specifieke landen die je wilt bezoeken. Sommige gebieden kunnen onstabiel zijn vanwege politieke spanningen of conflicten. Houd jezelf op de hoogte van de situatie en vermijd risicovolle gebieden.

Dit zijn de bucketlist activiteiten die je kunt ondernemen als je gaat backpacken in het Midden-Oosten

 • Verken de oude stad Petra in Jordanië, een UNESCO-werelderfgoed dat bekend staat om zijn rotsachtige landschap en historische monumenten.
 • Verken de historische stad Jeruzalem, een belangrijke religieuze en culturele bestemming met sites zoals de Westelijke Muur, de Heilig Grafkerk en de Rotskoepel.
 • Trek door de Wadi Rum-woestijn in Jordanië, beroemd gemaakt door Lawrence of Arabia, en geniet van het spectaculaire landschap van zandstenen rotsformaties en uitgestrekte woestijnvlaktes.
 • Ontdek de oude stad Shiraz in Iran, bekend om zijn tuinen, historische monumenten en poëzie.
 • Verken de historische stad Jerash in Jordanië, een van de best bewaarde Romeinse provinciale steden ter wereld, met indrukwekkende ruïnes en monumenten.
 • Bezoek de Dode Zee in Jordanië, waar je kunt drijven in het zoute water en genieten van de genezende modder van de oever.
 • Verken de oude stad Muscat in Oman, met zijn prachtige moskeeën, paleizen en traditionele souks.

Welke landen zijn er in het Midden-Oosten, en zijn die geschikt om te backpacken?

Er zijn verschillende landen in het Midden-Oosten, niet allemaal zijn ze trouwens geschikt om te backpacken.

Jordanië: Bekend om zijn historische en archeologische schatten, waaronder de oude stad Petra en de Dode Zee. Een van de beste landen in het Midden-Oosten om te backpacken, met genoeg betaalbare hostels en guesthouses. Over het algemeen is het er veilig. Het is een betaalbaar land. Het enige nadeel is dat het openbaar vervoer zeker als je meer naar het noorden en oosten wil gaan nauwelijks een optie is. Beter kan je dan toch een paar dagen een auto huren. Lees ons blog over backpacken in Jordanië.

Egypte: Egypte is geografisch gezien Afrika maar vanuit cultureel perspectief zien sommige mensen het toch als het Midden-Oosten. Het is in ieder geval een fantastisch backpackland. Lees ook ons blog over backpacken in Egypte.

Israël: Een land met heel vele historie, maar waar je ook vet kan stappen en met heel veel natuur. Elke paar jaar is er helaas wel weer een onveiligere periode. Wanneer de situatie wel stabiel is, is Israël een geweldig land voor backpacker. Met hostels zoals de keten Abraham Hostel die ook veel tours regelen en waar je ontzettend makkelijk mensen ontmoet. Het enige nadeel? De prijzen in Israël, dit is geen budgetbestemming. Lees ons blog over backpacken in Israël.

Palestijnse gebieden (westbank): Wanneer de situatie niet onrustig is kan je de Westbank prima combineren met Israël en/of Jordanië. Vooral steden als Bethlehem en Jericho zijn ingericht op backpackers.

Iran: Een land met een rijke geschiedenis en cultuur, bekend om zijn oude beschavingen, architectuur, en Perzische cultuur. Heel betaalbaar en de bewoners zijn gastvrij. Lees je wel goed in wat je kan verwachten en pas je echt goed aan. Hier wil je niet in conflict komen met het regime.

VAE & Oman: Combineer de wereldsteden in de Verenigde Arabische Emiraten zoals Dubai en Abu Dhabi met de natuur en tradities van Oman. Beide landen zijn relatief duur. Met het openbaar vervoer reizen is mogelijk, maar vooral tussen enkele grotere steden. Wil je echt op ontdekking dan moet je een auto huren.

Irak: Fantastische architectuur, maar natuurlijk ook een recente geschiedenis om verdrietig van te worden. Avontuurlijke vloggers laten zien dat je in kleine delen van het land (bijvoorbeeld het door de koerden bestuurde deel) weer kan backpacken. Echter met een goede gids en vaak veel beveiliging.

Kuweit, Bahrein, Quatar: Deze drie kleine landen hebben het een en ander gemeen. Ja je kan er naar toe reizen, maar na een dag of 2-5 ben je echt wel uitgekeken. Bovendien liggen de prijzen hoog. Geen backpackbestemmingen.

Saudi-Arabië: Het grootste land in het Midden-Oosten, bekend om zijn culturele en religieuze betekenis vanwege de heilige steden Mekka en Medina voor de islam. Steeds toegankelijker voor buitenlandse toeristen, maar dan richten ze zich zeer nadrukkelijk op het luxe segment. Je hebt hier een hele dikke portemonnee nodig.

Libanon & Syrië: Twee landen met een diverse culturele scene, rijk aan geschiedenis, keuken en natuurlijke schoonheid. Ooit was Beiroet het Parijs van het Midden-Oosten en Syrië een geliefde backpackers bestemming. Helaas zijn beide landen al tijden te onveilig om naar toe te reizen.

Hoeveel tijd heb je nodig om te backpacken in het Midden-Oosten?

Hoeveel tijd heb je voor een reis naar het Midden-Oosten? Heb je maar een week dan kan je kiezen voor een stukje van Egypte, Israël, Jordanië of Oman. Met 2 weken zijn de keuzes alweer ruimer, dan kan je echt wat van deze landen zien of bijvoorbeeld Oman & de VAE combineren, naar Iran gaan of Israel en de Palestijnse gebieden bekijken.

Heb je meer dan 3 weken de tijd kies dan voor een combinatie van landen. Combineer Egypte, Israël, Jordanië en de Palestijnse gebieden voor een reis van meerdere maanden.

Wat neem je mee als je gaat backpacken in het Midden-Oosten?

Als je gaat backpacken in het Midden-Oosten, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn.

 • Een goede reisgids: Een must om te hebben een goede reisgids
 • Reisdocumenten: Paspoort, visa, verzekeringspapieren, kopieën van belangrijke documenten.
 • Medicijnen en EHBO-kit: Neem je medicijnen mee, inclusief reisziektepillen, pijnstillers, antidiarreemiddelen, en pleisters voor kleine verwondingen.
 • Kleding: Lichte, ademende kleding die geschikt is voor warm weer, inclusief lange mouwen en broeken om je te beschermen tegen de zon en insecten. Denk ook aan een sjaal als vrouw om je hoofd te bedekken en wat lange rokken en los zittende shirtjes. Alleen in Israël en aan het strand van je resort kan je korte broeken of rokje boven de knie dragen.
 • Zonnebescherming: Zonnebrandcrème met een hoge SPF, zonnebril en een hoed of pet om jezelf te beschermen tegen de felle zon.
 • Sneldrogende handdoek: Een compacte handdoek die snel droogt is handig voor reizen.
 • Veiligheidsuitrusting: Hangslot voor je rugzak, geldriem of verborgen geldzak, kopieën van belangrijke documenten bewaren in een aparte tas, eventueel een geldgordel voor het veilig bewaren van geld en waardevolle spullen.