Wil je backpacken in Marokko! Zeker doen het is een van die bestemmingen dichtbij Nederland die toch ontzettend exotisch zijn. Het is niet het eerste land wat ik een beginnende backpacker zou aanraden maar als je al meer ervaring hebt is reizen hier super goed te doen, ook als vrouw alleen. In dit blog geef ik je 10 tips die reizen in Marokko een stukje makkelijker maken.
Backpacken Marokko
Klimaat en reistijd
Het klimaat Marokko wisselt per regio. Het zuiden en zuidoosten heeft een droog woestijnklimaat, dankzij de Sahara. Er valt weinig neerslag en de temperatuur is altijd aan de warme kant. Winters zijn mild en zomers heet. De sirocco wind zorgt voor zandstormen in de woestijn.
Het noorden van Marokko heeft juist een heel ander klimaat. De temperatuur is er overwegend lager en vooral in het Rifgebergte de Midden-Atlas valt veel neerslag, vooral in de herfst en winter. In de zomer is het ook in het noorden warm en droog.
Zomer is een goede, maar warme tijd om naar Marokko te reizen. Dit is ook de populairste en drukste periode voor toerisme. Door het warme klimaat in zuid Marokko is het er ook in het najaar en de winter heerlijk vertoeven. In de hooggebergten kun je in de winter skiën.
Is een vakantie in Marokko wel veilig?
Marokko is een veilig land om te reizen, ondanks de toegenomen terreurdreiging. Helaas komen er af en toe incidenten voor rond toeristen, maar dit is zeer zelden.
Het is belangrijk wanneer je gaat reizen in Marokko bewust te zijn van de cultuurverschillen voor je naar Marokko reist. Vooral de omgangsvormen tussen mannen en vrouwen kunnen anders zijn dan je gewend bent. Westerse vrouwen krijgen in Marokko regelmatig te maken met ongewenste seksuele toenaderingen, van naroepen tot betasting. Toon respect voor de lokale cultuur door je bedekt te kleden, dit is niet de plek voor korte rokjes en strakke jurkjes. Je hoeft je hoofd niet te bedekken, behalve als je een moskee bezoekt. Negeren, oogcontact vermijden en een ferme “nee” werken vaak het beste.
Wees in Marokko op je hoede voor oplichters en zakkenrollers, vooral in de nauwe straatjes van de Medina. Veel voorkomende trucs zijn nep gidsen die aanbieden je de weg te wijzen na met je mee te zijn gelopen geld van je willen. Of ze vertellen je dat waar je naar toe wilt niet open is en nemen je mee naar een andere, duurdere plek.
Manier van reizen in Marokko
Er zijn verschillende manieren om door Marokko te reizen. Tussen een aantal grote steden is een relatief betrouwbaar trein en busnetwerk. Tickets koop je eenvoudig via CTM. Ook is er de mogelijkheid om een auto te huren en zelf rond te rijden. Wees je ervan bewust dat de wegen in Marokko van niet al te beste kwaliteit zijn en het verkeer erg druk kan zijn. Ook worden toeristen nogal eens aangehouden en afgeperst door agenten. Een andere optie is om een lokale gids te huren die je als chauffeur rond kan rijden.
Binnen steden is een taxi de beste optie, spreek van tevoren een bedrag af of laat ze op de meter rijden. Afdingen is hierbij noodzakelijk voor een goede prijs.
Eten in Marokko
Marokkaans eten is kruidig en smaakvol. In toeristische restaurants kan het helaas nogal eens flauw uitvallen, omdat ze naar Westerse standaarden proberen te koken. Het beste eten in Marokko vind je bij Marokkaanse families thuis of in Riads. Ook is street food populair in Marokko en kun je kleine gerechtjes, brood en fruit op straat kopen. Typische Marokkaanse gerechten zijn tajine, couscous, harira en bastilla. De Marokkaanse keuken heeft ook veel vegetarische opties. Een typisch ontbijt in Marokko is brood met eieren en schapenkaas. Alcohol wordt in Marokko weinig gedronken, al wordt er wel wijn gemaakt. De meest populaire drank, die je overal bij binnenkomst wordt aangeboden, is zoete muntthee.
Hotels, Riads en hostels in Marokko
In Marokko vind je vooral twee soorten accommodaties: hotels en riads. Riads zijn traditionele Marokkaanse gasthuizen. Meestal zijn dit prachtig gedecoreerde gebouwen met een klein binnenplaatsje. Riads worden door meestal door lokale families gerund en bieden ook traditioneel Marokkaans eten aan. Prijzen voor overnachting zijn overwegend heel redelijk.
In grote Marokkaanse steden vind je tegenwoordig ook backpacker hostels met slaapzalen. Handig wanneer je in je eentje gaat backpacken in Marokko en wil wat aanspraak wil hebben. Bovendien organiseren de hostels vaak ook erg betaalbare toertjes. Volgens de Marokkaanse wet mogen ongehuwde Marokkaanse stellen overigens geen hotelkamer delen. Voor buitenlandse stellen is dit geen probleem
Taal in Marokko
Marokko kent twee officiële talen: Marokkaans Arabisch en Berber. Deze talen worden gesproken door de twee grootste etnische groepen. Toch hoef je je geen zorgen te maken als je geen van beiden spreekt, want de meeste Marokkanen zijn erg goed in talen.
In de toeristenindustrie spreekt iedereen Engels. In het noorden van Marokko spreekt men een aardig woordje Spaans en in het zuiden Frans, het resultaat van de voormalige kolonie. Uit beleefdheid is het goed om je een paar woorden Marokkaans Arabisch eigen te maken: Salaam (hallo), ejeeh (ja), La (nee), Shokran (dankjewel). Maar gebruik deze niet in het Berber gebied. De meeste Marokkanen leren je maar wat graag een paar woorden in hun taal.
Alleen reizen in Marokko
Marokko wordt steeds meer een solo reiziger bestemming. Sinds een aantal jaar zijn er backpacker hostels waar je andere solo reizigers tegenkomt. Over het algemeen is Marokko een geschikt land om alleen te reizen. Vrouwen hebben het overwegend iets lastiger en krijgen vaak te maken met seksisme.
Het is geen land voor onervaren vrouwelijke solo reizigers. Maar het is zeker niet zo lastig als bijvoorbeeld Egypte of Tunesie. Als je niet blond bent en wat ouder helpt dat zeker, maar ook in je kledij kan je veel doen om respect te krijgen. Op een paar rotte appels na is de Marokkaanse bevolking erg warm en gastvrij.
Topattractie of bestemming
Marokko barst van de prachtige bestemmingen. Van woeste bergen tot eindeloze vlaktes en eeuwenoude moskeeën tot moderne bouwwerken. Toch zijn er twee bestemmingen die meer toeristen trekken dan alle anderen. Chefchaouen wordt ook de “blauwe parel” genoemd. Dit kleine stadje in noord Marokko is beroemd om de blauwe kleur van de huizen. Alle huizen in de oude binnenstad zijn in verschillende tinten blauwgeverfd. Het resultaat is prachtig, zowel van dichtbij als van veraf. De andere topattractie in Marokko is de Saharawoestijn. Je kunt een tour boeken met een kamelenrit en overnachting in een tentenkamp in de woestijn. Vooral de zonsondergang en sterrenhemel zijn spectaculair in de Sahara.
Wat neem je mee naar Marokko
Naast je standaard backpack uitrusting adviseren we de volgende zaken mee te nemen naar Marokko
- Een goede reisgids over Marokko
- Een sneldrogende handdoek
- Packing cubes koop je via Travelbags om je rugzak mee in pakken
- Een flighthoes omdat je rugzak in Marokko snel vies en zanderig wordt.