Maleise is een van de makkelijkste landen om te backpacken in Zuid-Oost azie. Het land is heel geschikt voor beginnende backpackers. Mede hierdoor is het na Thailand en Indonesië ook een van de meest populairste. Maleisië is wel wat duurder dan de meeste andere landen in de regio. Ervaren backpackers vinden het vaste land van Maleisië vaak zelf wat “saai” maar in Borneo is nog uitdaging genoeg te vinden.
Backpacken Maleisië
Klimaat van Maleisië en de beste reistijd
Maleisië licht dicht bij de evenaar en heeft daardoor een tropisch klimaat. Het is er het hele jaar warm met een gemiddelde temperatuur van 27 graden. Overdag stijgt het kwik vaak tot boven de 30 graden terwijl de temperatuur ‘s nachts zelden tot onder de 20 graden zakt. In het binnenland is het iets koeler met overdag een gemiddelde temperatuur van 26 graden en in de hoger gelegen gebieden is de gemiddelde dagtemperatuur rond de 23 graden. Er kunnen het hele jaar door buien vallen maar over het algemeen is het van mei tot oktober wat droger. Vanaf november tot april waait de noordoost moesson over die vooral aan de oostkust voor meer regen zorgt. De beste reistijd is dus eigenlijk moeilijk te bepalen omdat het weer het hele jaar door vrij stabiel is.
Reizen in Maleisië
Maleisië beschikt over een zeer goede infrastructuur. Met name het westelijk deel van het land, het Maleisische schiereiland, heeft een uitgebreid netwerk van goede snelwegen die hier vrijwel alle plaatsen met elkaar verbinden. De meest comfortabele manier van reizen in Maleisië is dan ook per bus. Tussen iedere stad rijden er met grote regelmaat zeer comfortabele bussen en er zijn zoveel verschillende maatschappijen dat je eigenlijk nooit lang van tevoren een plaats hoeft te reserveren. Je verschijnt op het station waar je eigenlijk nooit heel lang hoeft te wachten tot de volgende bus naar je bestemming vertrekt. Wil je vanaf het Maleisische schiereiland naar Sabah en Sarawak in het oosten van het land, dan is het vliegtuig de enige mogelijkheid. Er is geen veerboot tussen de beide delen van Maleisië.
Hoe veilig is backpacken in Maleisie
Maleisië is een zeer veilig land. Gewelddadige criminaliteit komt zeer zelden voor en criminaliteit waarbij toeristen het slachtoffer zijn, blijft vaak beperkt tot zakkenrollerij en andere vormen van diefstal. Let hier vooral goed op in het openbaar vervoer en op stations. Met name wanneer je op sommige busstations je bagage in een kluisje achterlaat, is het risico dat je spullen gestolen worden hoger.
Eten in Maleisië
De Maleisische keuken is zeer gevarieerd en is in feite een mengelmoes van Indiaas, Chinees en etnisch Maleisisch eten. Het bekendste eten is misschien wel Nasi Kandar, wat in het verleden vanuit India is overgewaaid en zich via Penang over de rest van Maleisië heeft verspreid. Nasi Kandar bestaat uit witte rijst en een selectie van heerlijke curry’s die je zelf bij binnenkomst in het restaurant aanwijst. Je vindt deze restaurants overal in Maleisië en vaak betaal je voor een maaltijd niet meer dan €3.
Israëli in Maleisië
Wanneer je gaat backpacken in zuid-oost azie zal je overal veel jonge Israëli tegen komen. Vaak net klaar met hun dienstplicht. Israël en Maleisië hebben echter geen diplomatieke betrekkingen. Met een Israëlisch paspoort kan je dan ook niet (tenzij via een super moeilijk en omslachtige procedure) Maleisië binnen.
Nationale parken in Maleisië
Maleisië heeft ook veel prachtige nationale parken, zowel op het Maleisische schiereiland als in Sabah en Sarawak. Op het Maleisische schiereiland is Taman Negara National Park een van de meest bezochte natuurparken. Dit nationale park beslaat meer dan 4000 vierkante kilometer en je vind hier een van de oudste tropische regenwouden op aarde. Als je aan de rand van het park arriveert, vaar je met de boot nog een paar uur het park in tot je je echt diep in de natuur bevindt. Een nationaal park in het oosten van Maleisië, in Sarawak, is het Gunung Gading Natonal Park. Dit is een van de weinige plekken op aarde waar je de magische raflessia, de plant met de grootste bloem ter wereld, kunt bewonderen. Hiervoor heb je overigens wel wat geluk nodig: de bloem bloeit namelijk slechts enkele dagen. Een duidelijke bloeiperiode van de bloem is er niet maar de grootste kans om er een te zien heb je tijdens het regenseizoen.
Wat kost backpacken in Maleisië
Backpacken in Maleisië is duurder dan backpacken in bijvoorbeeld Thailand maar goedkoper dan Singapore. Wat het vooral duurder maakt zijn de entree kosten voor attracties. In Maleisië hanteren ze een systeem waarbij je als buitenlander meer betaald dan als lokale bewoner. Zo betaal je voor de Kuala Lumpur toren bijvoorbeeld 10,50 terwijl je al inwoner 6,45 betaald. Eten en drinken zeker bij lokale restaurantjes is heel betaalbaar. Dankzij het grote aanbod van vluchten zijn ook binnenlandse vluchten heel betaalbaar. De gemiddelde backpacker geeft zo’n 25-30 euro per persoon per dag uit in Maleisië.
Airbnb in Maleisië
In Maleisië zijn hostels maar steeds meer backpackers kiezen ook voor Airbnb in Maleisië. Zeker in de hoofdstad Kuala Lumpur kan je hele vette appartementen krijgen met zwembad voor een prima prijs.
De mooiste stranden van Maleisië
Hoewel de stranden van Maleisië adembenemend en vrij gemakkelijk te bereiken zijn, staan vele ervan gek genoeg niet op het reisschema van de meeste backpackers die door Zuidoost-Azië reizen. Verreweg de meest bekende en meest bezochte strandbestemmingen van Maleisië zijn Langkawi en Penang, hoewel dit niet de mooiste zijn. Als je nog niet bekend bent met de strandbestemmingen van Maleisië is Tioman Island een waardige kandidaat. Dit eiland ligt voor de kust van ten zuidoosten van het Maleisisch schiereiland en is met een lengte van 20 kilometer en een breedte van 10 kilometer een relatief klein eiland. De accommodatie op het eiland is simpel, je vind er geen luxe resorts. Een perfecte bestemming voor backpackers dus!
Wat neem je mee als je gaat backpacken in Maleisië
Ga je backpacken in Maleisië de volgende dingen zijn handig om mee te nemen:
- Een goede reisgids over Maleisië
- Een wereldstekker