10 tips, Backpacken in Kroatië

Bij backpacken in Kroatië denk je wellicht direct aan de kust en aan de eilanden? Maar er is zeker nog meer te ontdekken in het binnenland van Kroatië. Van de beroemde Plitvice meren tot de hoofdstad Zagreb.

Backpacken Kroatië

Reizen in Kroatië

Kroatië is een land dan echt ingericht is op auto’s. Er zijn zeker wel trein en busverbindingen maar behalve tussen de grote steden zijn die niet altijd heel frequent. Gelukkig is er sinds Flixbus hier wel wat verandering in gekomen. Bekijk hier de routes van flixbus in Kroatië.

Het plannen van je verbindingen maakt backpacken in Kroatië net wat uitdagender. Wil je geen auto huren dan kan je op de eilanden natuurlijk een fiets huren voor een aantal dagen. Er worden ook genoeg tours aangeboden in Kroatië. Steden zoals Dubrovnik en Split zijn interessant genoeg om meerdere dagen te voet te bekijken.

backpacken kroatie

Zagreb de hoofdstad van Kroatië

Zagreb de hoofdstad van Kroatië zal je niet je favoriete hoofdstad zijn die je tegen komt wanneer je gaat backpacken in de Balkan. Die eer gaat naar Ljubljana, Sarajevo, Skopje of Belgrado.. Eigenlijk overal anders dus behalve dan de Podgorica de hoofdstad van Montenegro.

Toch vind ik dat je Zagreb wel moet bezoeken. Als is het alleen maar vanwege het nachtleven en om te zien dat Kroatië meer is dan de kust. Op een zomerse dag wanneer de terrasjes vol zitten is er ook echt niet slecht vertoeven er is alleen gewoon niet zo heel veel te beleven. Plan een of twee dagen Zagreb om de sfeer te proeven.

backpacken kroatie

Plitvice meren, kaartje online kopen

Sinds de lente van 2019 moet je kaartjes voor de Plitvice meren van te voren online kopen. Ook is er een limiet ingesteld van 10.000 bezoekers per dag. In het verleden waren er op topdagen meer dan 17.000 mensen in het park dus dit betekend dat je op tijd moet reserveren of pech hebt.

Helaas werkt de website nog niet optimaal. Dus wacht niet tot het laatste moment maar plan van te voren wanneer je naar Plitvice gaat en koop je kaartjes direct. De kaartjes werken met een tijdslot.

backpacken kroatie

Wat kost backpacken in Kroatië

Wat kost backpacken in Kroatie? Je budget zal erg afhankelijk zijn van de bestemmingen.

Zo betaald je in Zagreb voor een dorm room in een populair en goed hostel minder dan twintig euro terwijl je in Dubrovnik in dezelfde periode nauwelijks iets onder de veertig euro kunt vinden. Ja en we hebben het dan echt over een dorm bed, een simpele twee persoonskamer in Dubrovnik is voor veel backpackers bijna onbetaalbaar. Kan je in april, mei of oktober gaan dan liggen de prijzen een stukje lager dan in de zomer maanden.

Eten en drinken is in Kroatie nog relatief betaalbaar maar ook toertjes en activiteiten zoals zeiltochten of kajakken kunnen flink aantikken.

backpacken kroatie

Dubrovnik, Game of Thrones

Een van de meest populaire steden in Kroatië is Dubrovnik. De stad is alleen nog maar populairder geworden nadat de hitserie Game of Thrones hier deels werd opgenomen. Dubrovnik is hartstikke mooi maar ook erg duur en in de zomer super heet. Door de stadsmuren staat er in de oude stad geen zuchtje wind.

backpacken kroatie

Guesthouses en hostels in Kroatië

Er zijn in Kroatië genoeg hostels zeker in de populaire bestemmingen maar dit is ook een land waar veel locals nog steeds een kamer verhuren. Vroeger waren die oude vrouwtjes die je opwachten bij het treinstation tegenwoordig staan die kamers vaak ook op airbnb en booking.com

backpacken kroatie
SONY DSC

Rijeka de goedkoopste bestemming aan de kust

Rijeka is een grote stad en waarschijnlijk niet direct wat je bedenkt wanneer je de kust van Kroatië in gedachten hebt. Toch is het een hub voor internationale backpackers. De reden hiervoor is de goede verbindingen en het feit dat accommodatie en maaltijden wel 30-50% goedkoper is dan op de eilanden. Neem vanaf Rijeka de bus naar het eiland Krk of naar luxe badplaatsen zoals Opatija.

backpacken kroatie

Wat eten ze in Kroatië

De Kroatische keuken is beïnvloed door veel verschillende culturen. Aan de kust kom je veel vis en pasta tegen terwijl in het binnenland er meer zwaardere gerechten op de menukaart staan. Ook hier is er trouwens meer vis dan je misschien zou verwachten maar die wordt dan gevangen in de diverse rivieren in Kroatië.

backpacken kroatie

Beste reistijd om te backpacken in Kroatië

De zomer is veruit de populairste periode om te reizen in Kroatië. Niet alleen backpackers maar ook vele gezinnen met kinderen gaan dan naar Kroatië. Uit Nederland maar ook uit landen zoals Italië waar in de zomer scholen veel langer dicht zijn. Wil je de ergste drukte en de hitte ontlopen ga dan niet in juni-juli of augustus. April/mei en september zijn wat ons betreft de beste maanden voor een backpack vakantie in Kroatië.

backpacken kroatie

Wat neem je mee als je gaat backpacken in Kroatië

Naast je standaard backpack uitrusting adviseren we de volgende zaken mee te nemen naar Kroatie.

  • Een goede reisgids over Kroatië
  • Neem je eigen snorkel of snorkelmasker mee om ter plekke geld te besparen
  • Die kiezelstranden zijn best naar aan je voeten, je kunt adult waterschoenen overwegen.
  • Een drybag die op slot kan (slotje los kopen), ideaal om je waardevolle spullen op het strand aan je strandstoel vast te maken wanneer je zelf gaat zwemmen.
  • Oordopjes zeker in Dubrovnik, Split en Zagreb zijn hostels best gehorig.