Italië is waarschijnlijk niet de eerste bestemming waar je aan denkt als Nederlandse backpacker. Het is absoluut een stuk duurder dan oost-Europa en natuurlijk ook heel wat bekender. Italië is echt niet alleen een bestemming voor jongerenvakanties, romantische stelletjes en kamperende gezinnen. De kans is groot dat je hier je hostel vooral deelt met Aziatische, Australische en Amerikaanse backpackers. Plekken als Venetië, Florence en Rome hebben een enorme aantrekkingskracht wereldwijd. In dit blog geef ik je tien tips die je backpack vakantie in Italië een stukje makkelijker maken.
Backpacken Italië 10 tips
Klimaat en reistijd Italië
Italië heeft drie verschillende klimaten. Het noorden heeft een zeeklimaat met milde winters en zomers en relatief veel neerslag. In de noordelijke Alpen vind je een hooggebergteklimaat. Midden en Zuid Italië heeft een Middellands zeeklimaat. De zomers zijn droog en warm en de winters mild. Over het algemeen zijn Italiaanse zomer warm en vooral in grote steden benauwd. In het zuiden kan de temperatuur in juli en augustus tot 40 °C oplopen. In het noorden en de bergen is er in de winter kans op sneeuw.
De beste tijd om in Italië te reizen is het voorjaar en najaar. Zomer is het toeristische hoogseizoen en de combinatie van hoge prijzen, drommen toeristen en heet weer is onaangenaam. Van april tot juni en september tot december is het weer overwegend goed, met minimale neerslag en milde temperaturen. Perfect weer voor een actieve vakantie.
Veiligheid in Italië
Italië is overwegend een veilig land. Criminaliteit vanuit de maffia bestaat nog steeds, maar raakt vooral de lokale bevolking. Toeristen merken weinig van de georganiseerde misdaad. Zakkenrollers zijn wel een groot probleem, vooral op drukke toeristen trekpleisters en grote steden, zoals Venetië, Florence, Rome en Napels. Loop niet rond met waardevolle spullen en let op je bezittingen.
Daarnaast moet je zeker in het zuiden goed oppassen in het verkeer. Mensen rijden hard en vooral de scooters kunnen soms vanuit het niets komen
Hoe te reizen in Italië
Het is relatief gemakkelijk om met het openbaar vervoer door Italië te reizen. Er is een uitgebreid netwerk van regionale treinen en intercity’s. De regionale treinen zijn langzaam, maar goedkoop en doen allerlei kleine plaatsen aan. In de afgelopen jaren zijn veel treinstellen gemoderniseerd en hebben ze wifi en airconditioning. Tickets voor de regionale trein kun je op het station of via de Trentialia app kopen, vergeet deze niet op het perron te stempelen.
De intercity’s en hogesnelheidstreinen zijn duurder, maar betaalbaar wanneer je ze vooruit boekt! Ga je in de zomervakantie probeer dan echt zo snel als mogelijk te boeken om een goede prijs te krijgen. Normaal gesproken kan dit 90-120 dagen van te voren. Voor deze treinen is een stoelreservering nodig, die je via de website of app van Trenitalia of op het station kunt kopen.
Wil flexibel blijven en dus niet ver van te voren je treintickets vastleggen overweeg dan een interrail pas aan te schaffen. Tickets zijn dan gratis maar je moet de stoelreservering ook dan nog steeds betalen.
Soms is het goedkoper om met de bus te reizen, Flixbus is populair en in het zuiden zijn er ook lokale busbedrijven. Bekijk hier de goedkope routes van Flixbus.
De meeste Italiaanse binnensteden zijn klein en goed te voet begaanbaar. Uber en taxi’s zijn een goede manier om ’s avonds en ’s nachts te reizen. De grotere steden zoals Rome, Milaan en Napels hebben een uitstekend metro netwerk.
Natuurlijk is het ook een optie om een auto te huren. Dit is vooral handig wanneer je de natuur in wilt of kleine plaatsjes wilt bezoeken. Of wanneer je naar Sicilië of Sardinië gaat waar het openbaar vervoer minder goed geregeld is dan op het vaste land. In het Italiaanse verkeer moet je assertief en zelfverzekerd rijden.
Backpacken Italië route ideeën
Er zijn in Italië ontzettend veel vliegtuigen met lowcost airlines. Dit maakt dat je je reis overal kunt beginnen. Zelfs als je maar een week de tijd hebt kant je heel Italië doorreizen en enkele hoogtepunten aan elkaar knopen.
- 7 dagen vol hoogtepunten: Vlucht naar Catania of Palermo en 2 dg daar – nachttrein naar Rome (deze trein gaat op de boot – 1dg Rome – 1dg Florence – 1dg Bologna – 2dg Venetië
- 7 dagen in het noorden: Vlucht naar Milaan – 1dg Genua – 1 dg La Spezia & Cinque Terra – 1 dg Parma – 2 dg Milaan
- 7 dagen in Emilia Romagna – 3 dg Bologna, dagtrips naar Rimini, Ferrera, San Marino en Ravennna
Eten in Italië
Pasta, pizza en ijs: de Italiaanse keuken is wereldberoemd. Grote kans dat je van een reis in Italië een paar kilo zwaarder terugkomt. De Italianen zijn erg trots op hun voedsel en traditionele recepten.
Iedere regio heeft zijn eigen specialiteiten, hoewel je de klassiekers overal terug zult vinden. Als je echt goed Italiaans wilt eten, vermijdt dan de restaurants rond toeristische trekpleisters. Loop in plaats daarvan de zijstraatjes in en ga op zoek naar traditionele trattoria’s, zonder ellenlange, meertalige plaatjesmenu. Voor het lekkerste ijs moet je bij een gelateria artigianale zijn, waar de gelato op traditionele wijze met de hand wordt gemaakt. Vergeet vooral ook niet de heerlijke Italiaanse wijnen te proeven!
Als vrouw alleen reizen in Italië
Italië is een gemakkelijk land om alleen in te reizen. In alle grotere steden zijn backpacker hostels te vinden en het openbaar vervoer is makkelijk te navigeren. Tours, zoals free walking tours, zijn ook een goede manier om nieuwe mensen te leren kennen.
Italianen zijn over het algemeen gezellige, warme en praatgrage mensen. Ze vinden het leuk om nieuwe mensen te leren kennen en toeristen hun prachtige land te laten zien. Bovendien zul je in Italië niet snel vreemd worden aangekeken als je alleen in een restaurant dineert of ergens een glas wijn drinkt.
Gebruik wel je gezonde verstand en drink nooit zo veel dat je niet helder blijft en gaat niet met vreemde mannen mee hoe charmant ook.
Hostels in Italië
In Italië vind je de gebruikelijke hotels en hostels. Daarnaast is Airbnb steeds populairder waardoor je vaak heel voordelig je eigen appartementje kunt huren. Hotels in de historische centra zijn vaak erg klein en hebben geen lift, door de verbouwingsbeperkingen aan monumentale panden.
Typerend voor Italië zijn de agriturismo’s. Een agriturismo is een accommodatietype die je alleen in Italië vindt. Dit zijn vakantiehuisjes en woningen op een boerderij. Naast de gewone boerderij krijgen de boeren extra inkomsten door vakantieverblijven te verhuren. Agriturismo’s heb je in alle soorten en maten en de meeste hebben een zwembad. Het is een leuke manier om wat van het Italiaanse plattelandsleven mee te krijgen.
Taal in Italië
De taal in Italië is natuurlijk Italiaans. Maar wist je dat het Italiaans eigenlijk een heel jonge taal is? Pas na de eenwording van Italië in 1870 kwam er een algemene, gestandaardiseerde Italiaanse taal. Daarvoor sprak ieder koninkrijk zijn eigen taal. Nog steeds zijn de taalkundige verschillen tussen de regionale dialecten groot. Iemand uit het noorden kan een zuidelijk dialect waarschijnlijk niet verstaan.
Italianen stonden er lange tijd om bekend slecht Engels te spreken. Voor de jongere generatie is dat nu aan het veranderen en veel spreken een aardig mondje Engels. Zeker in de toeristenindustrie zul je geen problemen hebben jezelf verstaanbaar te maken. In landelijke gebieden en bij oudere mensen is de kans dat je het zonder Italiaans redt echter klein. En een vriendelijke Ciao (hallo) en Grazie (dankjewel) wordt altijd gewaardeerd.
Wat kost backpacken in Italië
Backpacken in Italië is jammer genoeg niet meer zo goedkoop als een aantal jaar terug. Prijzen van hostels zijn wel iets lager in de lente dan in de zomer maar het verschil is niet zo groot als in sommige andere landen.
Het is al best moeilijk om onder de 100,- euro per dag te blijven wanneer je gaat backpacken in Italië. Voor een bed in een dorm ben je tussen de 20-30 euro kwijt afhankelijk van de bestemming. Zoek je echt de goedkope restaurants uit of eet je pizzapunten of kook je zelf dan moet je op een zelfde bedrag rekenen voor maaltijden. Daarbij komen dan nog de activiteiten die je onderneemt en die zijn in Italië best duur. Je gaat niet helemaal naar Rome en dan niet het colloseum in vanwege de entreeprijs van 12,- euro. Ben je tussen de 18-25 jaar dan heb je geluk, je betaald dan bij veel musea een lagere prijs. Neem wel je paspoort of id-kaart mee.
Wat neem je meer als je gaat backpacken door Italië
Naast je standaard backpack uitrusting adviseren we de volgende zaken mee te nemen naar Italië.
- Een goede reisgids over Italië
- Neem je eigen snorkel of snorkelmasker mee om ter plekke geld te besparen wanneer je naar Sardinië of Sicilië gaat.
- Een sneldrogende handdoek voor op het strand en voor in hostels
- Een drybag die op slot kan (slotje los kopen), ideaal om je waardevolle spullen op het strand aan je strandstoel vast te maken wanneer je zelf gaat zwemmen.
- Oordopjes hostels in Italië in de grote steden zijn vrij gehorig.