Backpacken Indonesië

Backpacken in Indonesië is erg populair. Vooral op Bali, Java en Lombok kom je veel andere backpackers tegen. Maar er zijn ook meer dan genoeg eilanden voor wanneer juist op zoek bent naar meer uitdaging en avontuur. We geven je 10 tips die je helpen bij het plannen van een reis naar Indonesië.

Backpacken Indonesië

Het klimaat van Indonesië en de beste reistijd

Indonesië heeft het hele jaar door hetzelfde klimaat, namelijk een tropisch klimaat. Het klimaat is hier te verdelen in het droge seizoen van april tot oktober en het regenseizoen van november tot maart, met een gemiddelde jaartemperatuur die net onder de 30 graden ligt.

De beste tijd om Indonesië te bezoeken is tussen april en oktober wanneer het weer droog en zonnig is. Toch is Indonesië ook tijdens het regenseizoen een aantrekkelijke bestemming omdat de temperatuur dan vrijwel  hetzelfde is als in het droge seizoen en de meeste regen dagelijks in een paar uur valt. Het is dus niet zo dat het dagen lang met bakken uit de hemel valt.

backpacken indonesie

Reizen in Indonesië

Indonesië is de grootste eilandengroep ter wereld. Het land bestaat uit vijf grote eilanden en ongeveer dertig kleinere groepen eilanden. In totaal zijn er ruim 17.000 eilanden waarvan er ongeveer 6.000 bewoond zijn. 

De afstand van het meest westelijke tot het meest oostelijke puntje van het land is meer dan 5.000 kilometer. Wanneer je door Indonesië reist, ontkom je er daarom bijna niet aan om soms met het vliegtuig of per boot naar je volgende bestemming  te moeten reizen.

Gelukkig zijn er verschillende budget vliegtuigmaatschappijen die dagelijks met grote regelmaat tussen de grotere eilanden en de meeste populaire strandbestemmingen vliegen, en zijn er ook goede bootverbindingen. Als je veel van Java wilt zien dan kun je je hier ook goed met de trein verplaatsen.

backpacken indonesie

Hoe veilig is backpacken in Indonesië

Indonesië is een veilig land om als backpacker doorheen te reizen. De criminaliteitscijfers zijn er laag en incidenten blijven vaak beperkt tot diefstal. De veiligheid van het transport is iets waar je meer rekening mee moet houden: Indonesië heeft helaas geen goede reputatie wat betreft het luchtverkeer en vanwege deze twijfelachtige veiligheidsstandaard in de luchtvaart staan veel van de Indonesische maatschappijen op zogenaamde zwarte lijsten waardoor sommige van hen zelfs geen toestemming hebben om buiten Indonesië te opereren. Ook halen ongevallen met veerboten regelmatig het nieuws dus tijdens het plannen van je reis is het verstandig om goed de recensies van verschillende maatschappijen te lezen.

backpacken indonesie

De taal in Indonesië

In Indonesïe worden er meer dan vijfhonderd verschillende talen gesproken. Dit grote aantal is te wijten aan de vele eilanden van Indonesië die zich in veel gevallen door de eeuwen heen  zowel cultureel als taalkundig afzonderlijk van elkaar ontwikkeld hebben. Maar wat de sprekers van al deze verschillende talen gemeen hebben is dat ze ook allemaal de officiële taal, het Bahasa Indonesia spreken.

Daarnaast spreken veel mensen tegenwoordig ook behoorlijk Engels, en dan met name de jongere generatie in de steden en de toeristische plaatsen. En er zijn ook nog ouderen te vinden die een woordje Nederlands spreken. Je zult tijdens je reis door Indonesië sowieso merken dat er vrij veel leenwoorden uit het Nederlands in de Indonesische taal te vinden zijn.

backpacken indonesie

Eten in Indonesië

Vanwege de gedeelde geschiedenis die Nederland en Indonesië kennen, zijn veel Nederlanders al wel bekend met bepaalde Indonesische gerechten. Maar naast de bekende menukaart is er oneindig veel ander lekkers te vinden. Elk eiland heeft zijn eigen unieke keuken en op de grotere eilanden kan het eten tussen verschillende provincies ook sterk verschillen. De grootste verscheidenheid vind je echter in Jakarta, waar alle verschillende Indonesische culturen en de daarbij behorende keukens samensmelten.

backpacken indonesie

Backpacken op Bali

Voor sommige mensen is Indonesië synoniem met Bali. Als beginnende backpacker of wanneer je maar twee weken hebt is het ook echt heerlijk om hier te reizen. Hoogtepunten zijn de culturele hoofdstad Ubud, dolfijnen bekijken vanuit Lovina, wandelen rondom Mudek, de rijstvelden van Sidemen en feesten in Kuta.

Je komt naast veel backpacker op Bali ook veel digital nomads tegen. Mensen die online (een beetje) geld verdienen en dat doen terwijl ze op dit prachtige en goedkope eiland wonen.

backpacken indonesie

De veelzijdigheid van Indonesië

Indonesië is meer dan Bali. Wie een rondreis door Indonesië maakt, zal opmerken dat de veelzijdigheid van het land enorm is. Je kunt hier letterlijk voor alle activiteiten terecht. Als strandvakantie zijn Bali en de nabijgelegen Gili-eilanden hier verreweg de meest populaire bestemmingen, terwijl de liefhebbers van cultuur vaak de meeste tijd doorbrengen in centraal Java. Yogyakarta en de Borobudur worden hier het meest bezocht.

Oude architectuur en gebouwen uit de koloniale tijd zijn ook geliefd onder toeristen en in de meeste grote steden zijn er verschillende wijken te vinden die, hoewel ze vaak in verval zijn geraakt, nog zeer Nederlands ogen. Kota Tua in Jakarta en Braga in Bandung zijn hier goede voorbeelden van. Ook reizen er veel liefhebbers van natuur naar Indonesië af omdat er bepaalde diersoorten voorkomen die vrijwel nergens anders te vinden zijn: de orang-oetans op Sumatra en de komodovaranen op het eiland Komodo en een paar omringende eilandjes in het zuidoosten van Indonesië.

backpacken indonesie

Wat kosten Backpacken in Indonesië

Backpacken in Indonesië is niet duur. Met 25-30 euro per dag kan je zeker rondkomen maar wil je wat meer comfort en ook activiteiten ondernemen zoals duiken dan loopt dat wel snel op.

Backpacken in Indonesië is dus niet duur. Zeker aan eten en drinken hoef je niet veel kwijt te zijn. De lekkerste gerechten koop je op straat of in lokale restaurants.

backpacken indonesie

Je duikbrevet halen in Indonesië

Veel mensen gaan naar Indonesië omdat je hier goed kan duiken en snorkelen. Het is na Thailand een van de beste bestemmingen in Zuidoost Azie om je duikbrevet te halen. Zowel op Bali als op Nusa Lembognan kan je genoeg duikscholen vinden waar je terecht kunt. De prijs voor een 4 daagse open water dive cursus inclusief materaal ligt rond de 400,- euro. Dat lijkt misschien veel maar is een investering waar je de rest van je leven plezier van gaat hebben.

backpacken indonesie

Wat neem je mee als je gaat backpacken in Indonesië

Naast je standaard backpack uitrusting adviseren we de volgende zaken mee te nemen naar Indonesië

  • Een snorkel, neem je eigen snorkelset mee daarmee bespaar je op de huurkosten en kan je ook gewoon even kort de zee in.
  • Een goede reisgids over Indonesië.
  • Voor Indonesië n is het verstandig om Deet mee te nemen.
  • Ga je off-the-beaten track neem dan een transporthoes mee voor je backpack. Ze bescherm je deze tegen stof en vieze olie op de boot etc.