Backpacken in India

Als er een land is dat heel anders is als de rest van de wereld dan is het wel India. Het is een universum op zichzelf. Hoeveel reiservaring je ook hebt India zal je zeker verbazen. “Love it or hate it” sommige backpackers houden van India terwijl anderen gek worden van de viezigheid, drukte en het gebrek aan privacy. Backpacken in India

Backpacken India

Het klimaat van India en de beste reistijd

Het klimaat van India is moeilijk te definiëren. Door de grootte van het land en het gevarieerde landschap is het klimaat er zeer divers en is het niet makkelijk om hiervan een algemeen beeld te schetsen. India kent een hooggebergteklimaat in het uiterste noorden, een woestijnklimaat in het westen en een tropisch moesson klimaat in het zuiden. De beste reistijd hangt dus sterk af van welke delen van India je gaat bezoeken.

backpacken india

Reizen in India

Een reis door India kan veel tijd in beslag nemen. Allereerst door de enorme afstanden in het land maar daarnaast ook door de drukte. In de grote steden heb je soms uren nodig om van a naar b te komen en in het openbaar vervoer en op de stations is het vaak dringen geblazen.

Vrijwel de meest voordelige en comfortabele manier om de grote afstanden in het land te overbruggen is reizen per trein. Tussen de meeste voorname bestemmingen is er een goede verbinding, en het is  aan te bevelen een slaapcoupé in een nachttrein te boeken. Beschik je tijdens je reis niet over genoeg tijd om met de trein te reizen, dan kun je kiezen voor een van de vele goedkope binnenlandse vluchten.

backpacken india

Is het veilig te backpacken in India

India is een relatief veilig land hoewel je als je het nieuws volgt wellicht anders denkt. De meest voorkomende vorm van criminaliteit die toeristen kan treffen is diefstal, en dan met name in het openbaar vervoer en op stations. Wel worden er met enige regelmaat demonstraties en stakingen gehouden en omdat deze nog wel eens in geweld kunnen ontaarden is het verstandig ze te mijden.

Ook als je naar de onstabiele provincies Jammu en Kashmir, of andere gebieden in het grensgebied met Pakistan, afreist is het aan te raden om van te voren de situatie aldaar in de gaten te houden. Kijk in India ook uit met wat je eet. De algemene hygiëne in India is niet zo best en veel backpackers krijgen tijdens hun reis dan ook last van diarree.

Reizen in India als vrouw alleen is uitdagend maar zeker niet onmogelijk. Je maakt het voor jezelf veiliger als budget hebt voor de wat betere hostels en om een taxi te nemen wanneer nodig.

backpacken india

De vele gezichten van India

India is het op zes na grootste land ter wereld met een oppervlakte van meer dan drie miljoen vierkante kilometer. Van noord naar zuid en van oost naar west meet het land zo’n drieduizend kilometer. Hierdoor heeft India een zeer gevarieerd landschap. In het oosten, in de staat Rajahstan, vind je de woestijn, aan de westkust en in het zuiden, in de staten Kerala en Tamil Nadu, vindt je eindeloze tropische stranden en tropische wouden en in de vele staten van het noordwesten tot het noordoosten vind je hoge gebergtes. Naast de variatie in het landschap is er ook een grote culturele diversiteit. India heeft meer dan 1,3 miljard inwoner die verdeeld over verschillende etniciteiten. De drie grootste religies van het land zijn hindoeïsme, boeddhisme en islam.

backpacken india

India als strandbestemming

India steekt als het ware als een punt in de Indische Oceaan en heeft daardoor op het vaste land een kustlijn van meer dan 6.000 kilometer. Langs deze kust vindt je veel stranden waarvan de meeste aan de westkust. Goa is verreweg de meest bekende strandbestemming van India, maar wil je de massa liever vermijden dan zijn er nog genoeg onontdekte stranden te vinden. Vooral in de zuidelijke staat Kerala  vindt je veel stranden die nog ‘off the beaten track’ zijn.

backpacken india

Wat kost backpacken in India

India is een van de goedkoopste landen ter wereld om te backpacken. Hoe goedkoop dat hangt van je eigen tolerantie niveau. Er zijn genoeg mensen die voor 15 euro per dag rondreizen en dan in hele basic kamers slapen, in de 2e of 3e klas reizen en vooral lokaal eten.

Aan de andere kant ben je voor wat schonere kamers, een toertje op zijn tijd, een keer een binnenlandse vlucht toch al snel wat meer kwijt.

backpacken india

Wat draag je in India

India is een van de landen waar het absoluut veel uitmaakt wat je draagt. Ook in de hoeveelheid (negatieve) aandacht die je krijgt. Mannen in India dragen een lange broek en vaak een overhemd of polo. Zelfs als ze heel arm zijn. Vrouwen lopen vaak nog in traditionele kledij zoals een sari.

Je kunt als man het beste ook jezelf in een lange broek kleden tenzij je een strandbestemming zoals Goa bezoekt. Voor vrouwen draag bij voorkeur een rok of broek die minimaal over je knieën komt. Zorg dat je schouders bedenkt zijn. Neem een sjaal mee om je hoofd te bedekken wanneer je tempels gaat bezoeken.

backpacken india
SONY DSC

India’s gouden driehoek

De gouden driehoek van India bestaat uit drie van de meest bezochte plaatsen van India, Delhi, Agra en Jaipur. Alle drie deze bestemming liggen op zo’n vier uur van elkaar verwijderd en staan op het reisschema van vrijwel iedereen die India bezoekt. De meeste mensen starten hun reis in Delhi en reizen vervolgens af naar Agra in het zuiden om hier de wereldberoemde Taj Mahal te bezichtigen. Vanuit Agra reis je vervolgens naar het westen richting het woestijnlandschap van Rahjastan om hier Jaipur en omgeving te bezoeken. De gehele trip is in een paar dagen tijd goed met de bus te doen

backpacken india

Visum voor India

De visum regels voor India veranderen met regelmaat. Voordat je gaat backpacken in India moet je dus echt tijdig checken wat de regels zijn en welke documentatie je allemaal nodig hebt om een visum aan te vragen.

backpacken india

Wat neem je mee als je backpacken in India

Reizen in India vraag wat meer voorbereiding, naast je standaard backpack uitrusting adviseer ik je het volgende mee te nemen:

  • Reisgids voor India
  • Pacsafe travelsafe of je spullen veilig te kunnen bewaren in nachttreinen en goedkope hostels
  • Een goed gevulde EHBO kit met imodium voor wanneer je last krijgt van de Delhi belly
  • Een wereldstekker
  • Neem oordopjes mee, in India is altijd herrie