10 tips backpacken in Laos

Backpacken in Laos is geweldig. Dit is een van de meest authentiek landen in de regio en samen met Myanmar het minst toeristische land in Zuid-Oost Azie.

Klimaat en beste reistijd Laos

In plaats van 4 seizoenen zoals in Europa kent Laos er drie: regenseizoen, droogseizoen en tussenseizoen. Laos heeft een moessonklimaat met temperaturen tussen de 25 en 38 graden het hele jaar door. In het zuiden is het overwegend warmer en droger, in het noorden kan het in de bergen juist flink afkoelen. Het heetst is het tussen maart en mei, wanneer de temperatuur oploopt, het land uitdroogt en er veel overlast is door luchtvervuiling. Het regenseizoen volgt van mei tot oktober. Door de hoge luchtvochtigheid voelt het warm, al is de temperatuur meestal rond de 30 graden. Ondanks de naam, regent het niet de hele dag door, maar in korte, hevige buien. Het droogseizoen, van oktober tot maart, is de beste periode om Laos te bezoeken. De temperaturen zijn aangenaam, het weer is droog en het landschap groen.

backpacken in laos

Reizen in Laos

Laos is zowel per vliegtuig als over land goed bereikbaar. Vanuit omliggende landen kun je eenvoudig per bus te grens oversteken. Binnen Laos ben je hoofdzakelijk op bussen en minivans aangewezen. Meestal zijn er verschillende opties qua prijs en comfortklasse. Lokale bussen zijn het goedkoopst en traagst en vaak een hele beleving. Verwacht veel ongeplande haltes, dames die eten verkopen en geen airconditioning. VIP-bussen en touringcars zijn iets duurder en comfortabeler en houden minder vaak aan. Minivans zijn meestal het snelst, maar kosten ook meer en de chauffeurs rijden soms met een noodvaart over de slechte wegen.

backpacken in laos

Veiligheid in Laos

Laos is een relatief veilig land met weinig criminaliteit. Zelfs tasjesdieven komen er niet veel voor. Waar je wel uit moet kijken is in het verkeer. De wegen in Laos zijn erg slecht en de veiligheidseisen voor voertuigen zijn een stuk losser dan in Europa. Vooral wanneer je zelf op een scooter wilt rijden moet je erg voorzichtig zijn. In de landelijke gebieden tegen de grens met Vietnam liggen nog veel geëxplodeerde bommen uit de Vietnamoorlog, wees daar voorzichtig en loop nooit zomaar zelf de jungle in.

backpacken in laos

Eten in Laos

In tegenstelling tot Vietnamees of Thais is de Laotiaanse keuken niet internationaal bekend. Jammer, want het eten in Laos is erg lekker. De traditionele lokale keuken is simpel, maar smaakvol en vers. Hoofdzakelijk wordt er kleefrijst en noedelsoep gegeten. Kleefrijst wordt meestal geserveerd met laab, gegrild vlees of vis en groente. Ook exotischere vleessoorten zoals rat, vleermuis, eekhoorn en insecten worden in Laos veel gegeten, al zul je die niet in restaurants op de menukaart zien. Voor toeristen zijn er genoeg opties van gangbaar Zuidoost Aziatisch eten, zoals curries en gebakken rijst, en westers eten te vinden. Het eten wordt in Laos weggespoeld met grote hoeveelheden BeerLao en Lao (rijst whisky). Kraanwater is in Laos niet veilig om te drinken.

backpacken in laos

Guesthouses en hostels in Laos

De hostelcultuur in Laos is nog wat minder ontwikkeld dan in Vietnam en Thailand. Toch zijn er in de steden genoeg leuke hostels om uit te kiezen. Als je alleen reist is een hostel over het algemeen de leukste en goedkoopste optie. Als je samen met anderen reist ben je al snel goedkoper uit wanneer je een privékamer in een guesthouse neemt. Guesthouses in Laos zijn over het algemeen wat traditioneler en gedateerd, maar van alle gemakken voorzien. In guesthouses, in tegenstelling tot hostels, valt over de prijs te onderhandelen. Het is daarom meestal goedkoper om niet vooruit te boeken, maar gewoon bij aankomst te kijken waar er plek is. Bezichtig een paar guesthouses of hostels en vraag naar de prijs, die is vrijwel altijd goedkoper voor “walk-ins”. Alleen rond een grote feestdag is het slim om vooruit te boeken, anders is er altijd nog wel ergens een plekje voor je.

backpacken in laos

Wat kost backpacken in Laos

Laos is een arm land met een zwakke economie die voornamelijk rust op buitenlandse humanitaire hulp. China investeert momenteel sterk in de industrie van Laos. Laotianen die het minimumloon verdienen leven van ongeveer een dollar per dag. In vergelijking met de omliggende landen in Laos voor Zuidoost-Azië standaarden aan de dure kant, maar nog steeds erg betaalbaar. Prijzen voor budget accommodatie liggen tussen de 3 en 5euro per nacht, lokaal street food en een halve liter bier kosten beiden ongeveer 1,50 euro. Als je goedkoop reist, kun je in Laos van 20 euro per dag rondkomen.

backpacken in laos

Gibbon Experience Laos

De Gibbon Experience is een van de gaafste activiteiten die je kunt doen in Laos. Je slaapt in boomhutten en wandelt en ziplined meerdere dagen door het bos. Het is ook een van de duurste activiteiten in Laos en iets dat je ver van te voren moet boeken. Wat mij betreft absoluut het geld waard!

backpacken in laos

De taal in Laos

De officiële taal in Laos is Laotiaans. Qua grammatica lijkt het op het Thais, maar de uitspraak is wat anders. Binnen de toeristenindustrie spreken de meeste mensen wel een paar woorden Engels. Zeker in de grotere steden zul je dus geen problemen hebben. Toch is het handig (en beleefd) om een paar woorden Laotiaans te leren. Hallo (Sabaidee) en dankjewel (Kob djai) wordt erg gewaardeerd door de lokale bevolking. Als je van plan bent naar kleine dorpen en landelijke gebieden te reizen, dan zul je wel iets meer Laotiaans moeten leren of door middel van lichaamstaal en gebaren je bedoelingen duidelijk maken.

backpacken in laos

Visum on Arrival voor Laos

Het visum on arrival voor Laos is 30 dagen geldig en kost $35. Je kunt deze zowel bij de grensovergangen van Cambodja en Laos regelen. Wat je nodig hebt:

  • Je paspoort moet na vertrek uit Laos nog minimaal 6 maanden geldig zijn.
  • één pasfoto
  • Het bedrag in dollars (eventueel in kip)

Regel je visum altijd zelf zeker de grensovergangen met Thailand zijn berucht vanwege mannetjes die je wel willen helpen en vervolgens een veel hoger bedrag vragen.

backpacken in laos

Meenemen backpacken Laos

  • Lonely Planet Laos
  • Deet en laat je informeren over malariamiddelen
  • Goede wandelen schoenen als je gaat hiken
  • Zwemkleding