Backpacken in Israël is in veel opzichten anders dan reizen door veel andere landen. Om te beginnen is de gemiddelde backpacker in Israël een stukje ouder. Het merendeel van de reizigers is eind 20 en begin 30, maar kijk zeker niet raar op als er ook gepensioneerden de dorm binnen komen lopen.
Bovendien hebben veel backpackers in Israël een motivatie om het land te bezoeken die verder gaat dan het hebben van een toffe tijd. Eventuele joodse roots ontdekken, christelijke religieuze interesse of om nu eens echt te zien hoe het is in dit land dat zo vaak de nieuwsberichten bepaalt. Dit zorgt voor diepere gesprekken en geeft een extra dimensie aan je vakantie in Israël. Daarnaast kan je natuurlijk ook gewoon goed stappen in Tel Aviv, dobberen in de Dode Zee en genieten van het weer in Israël.
10 Tips backpacken in Israël
1. Wanneer backpacken in Israël
Het weer in Israël is het hele jaar een stuk warmer dan in Nederland. Ben je op zoek naar een strandvakantie in Israël, dan kan je het beste in de zomer gaan. Voor wie meer actief bezig wil zijn is het voorjaar en najaar beter. Zo kan je in november nog prima in een T-shirtje buiten lopen. Je moet er wel rekening mee houden dat het in Israël vroeg donker is en het er in de avond flink af kan koelen. Overdag in een T-shirt en ’s avonds in een winterjas is best mogelijk. Jeruzalem is kouder dan Tel Aviv.
In december en januari kan het ook sneeuwen op de Golan Hoogvlakte. Incidenteel sneeuwt het zelfs in Jeruzalem.

2. Vergeet de natuur in Israël niet
Natuurlijk ga je niet naar Israël zonder naar Jeruzalem te gaan. Die stad moet je gewoon beleven. Dan is er ook nog hip en bruisend Tel Aviv. Israël associeer je nou eenmaal niet direct met natuur maar daardoor missen veel backpackers heel veel moois. Wat dacht je van de woestijn in Israël? Naast de Negev is er ook de Woestijn van Judea die direct naast Jeruzalem begint. Of de groene watervallen op de Golan Hoogvlakte. Verlaten stranden aan de Middellandse zee en meerdaagse wandelroutes zoals het Jesus trail. Keuze genoeg voor wie Israël net even anders wil ervaren.

3. Israël is niet goedkoop
Ben je op zoek naar een goedkope vakantie in Israël? Dat zal lastig worden. Prijzen in Israël zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Hoewel uit eten gaan wat goedkoper is, zijn andere zaken zoals een biertje in een bar weer duurder. Voor een biertje in een hostel bar betaal je bijvoorbeeld 21 NIS oftewel meer dan 5 euro. Andere voorbeelden: een ijsje 16 NIS, avondeten falafel 13 NIS, avondeten volledig 50 NIS.

4. Boek je hostels slim en bespaar veel geld
Als je gaat backpacken in Israël dan wil je waarschijnlijk in een hostel slapen. Inmiddels zijn er zo’n 30 hostels in Israël. Natuurlijk heb je hostels in Tel Aviv zoals het Florentine backpackers hostel Tel Aviv en het Abraham Hostel. Maar ook op heel veel andere plekken waar je het misschien niet verwacht. Zo is er een hostel in Mitpe Ramon, midden in de woestijn, in Tiberias in Nazareth en ook in Eilat. Voor een volledig overzicht bekijk Israël Hostels.
Bij elk hostel waar we verbleven, kregen we een pasje met 10% korting op een volgend hostel verblijf. Het kan daardoor slim zijn niet alles van te voren te boeken maar dit pas ter plekke te doen.

5. Boek je hostels nog slimmer en bespaar op transport
Je kunt het zelfs nog slimmer aanpakken en hierdoor ook besparen op transport. Israël heeft een prima openbaar vervoer systeem maar bedenk wel dat op zaterdag bijna alles plat ligt. Ook moet je altijd ruim op tijd op een busstation zijn (reken op 20-30 minuten voor vertrek) om door alle veiligheidscontroles te gaan. Er zijn twee grote busmaatschappijen: Egged en Dan. Voor een busrit van bijvoorbeeld Tel Aviv naar Tiberias betaal je 37 NIS. Maar je kunt ook gratis met de bus. Abraham Hostels, een keten met hostels in Tel Aviv, Jeruzalem en Nazareth heeft shuttles tussen deze steden. Je komt bij meerdere nachten in één van de hostels al snel in aanmerking voor gratis vervoer.

6. Nederlandse directheid
Israël is een land met vele meningen. Christenen, Joden, moslims en atheïsten. Sommigen geloven dat ze in het land wonen dat god hen gegeven heeft, anderen zijn bang voor iedereen en weer een ander is van mening dat de Arabieren helemaal niet het probleem zijn, maar dat de orthodoxe joden Israëls grootste zorg zijn. De één is voor het leger, de ander doet er alles aan om onder de dienstplicht uit te komen.
Over het algemeen praten die Israëli graag over de situatie in hun land en hun mening. Zolang je niet weet in welke hoek iemand zit, is het soms maar het beste om je op de vlakte te houden.

7. Een week in Israël
Een week in Israël is voldoende voor een eerste kennismaking met het land. Blijf twee dagen in Tel Aviv, ga drie dagen naar Jeruzalem en maak vanuit daar een dagtrip naar de Dode Zee en Masada. Kies als derde bestemming bijvoorbeeld Nazareth of Haifa.

8. Vergeet ook de westbank niet
Heb je meer tijd? Israël is goed te combineren met enkele dagen in de Palestijnse gebieden. Veel backpackers vinden dit toch een beetje spannend en kiezen daarom voor een tour. Vanaf Jeruzalem kan je o.a. met de bus naar Bethlehem. Vanaf daar kan je Palestijnse busnetwerk oppakken. Wij raden Jericho aan als ontspannen en leuke bestemming in de Palestijnse gebieden. Je kunt hier verblijven in Sami Hostel.

9. Israël combineren met Jordanië
Backpacken in Israël is goed te combineren met backpacken in Jordanië. Beide landen hebben een normale relatie met elkaar. Er zijn drie verschillende grensposten maar bij die tussen Amman en Jericho/Jeruzalem moet je vooraf een visum hebben voor Jordanië. Andersom is dat niet nodig. Er zijn ook dagtours vanuit Israël naar Petra, maar dan zit je wel heel veel tijd in de bus voor weinig tijd in Petra.

10. Wat moet je meenemen als je gaat backpacken in Israël
Naast je standaard backpack uitrusting adviseren we de volgende zaken mee te nemen naar Israel.
- De beste reisgids voor wie gaat backpacken in Israel: de Lonely Planet Israel en de Palestijnse gebieden
- Veel hostels zijn vrij gehorig, neem oordopjes mee
- Download de Moovit App (gratis) en heb altijd actuele busttijden en routes. Vooral handig in de grote steden waar alles alleen in het Hebreeuws is aangegeven.
