10 tips Backpacken chili

Backpacken in Chili is ontzettend afwisselend. Dit langgerekte land met de Atacama woestijn in het noorden en Patagonië in het zuiden heeft prachtige en extreme natuur. Chili is jammer genoeg geen goedkoop land en de afstanden zijn groot.  Haal het meeste uit je reis met deze 10 tips.

Tips backpacken Chili

Wat kost backpacken in Chili

Chili is geen goedkoop land, wanneer je uit Peru of Bolivia komt zal je zeker even moeten wennen. Als het mogelijk is kan je het beste buiten het hoofdseizoen reizen omdat je over accommodatie dan kunt onderhandelen. De kosten van reizen in Chili zijn afhankelijk van je stijl. Voor een dorm bed moet je rekenen op ongeveer 10 euro. Voor een kamer in een gezellig maar eenvoudig hotel ben je met zijn 2e vaak zo’n 50,- kwijt per nacht. Ook voor eten en drinken moet je minimaal 15 euro per dag rekenen.

De echte killer voor je budget zijn de vette outdoor activiteiten die je kunt ondernemen in Chili. Ga paragliden (66,- Iquique), beklim een vulkaan (125,-) of onderneem een tour naar geisers.

backpacken chili
backpacken chili

Beste reistijd Chili

Door de grote lengte van Chili is er niet een beste reistijd maar hangt dit af van waar je naar toe gaat in het land. Voor Patagonie en het zuiden is het zo dat oktober tot en met maart het beste is. In onze zomer komen er weinig toeristen omdat het koud is en er veel sneeuw valt maar prijzen zijn dan wel veel lager.

In het noorden zoals de Atacama woestijn kan je het hele jaar door prima reizen. De drukste periode is van mei tot en met oktober en rond kerst.

Het midden van Chili is ook het hele jaar door te bezoeken maar over het algemeen zijn september t/m november en februari t/m april het fijnste want dan valt de minste regen en is het niet te warm en niet te koud.

Ticket naar Paaseiland boeken via Chileense site

Wie wil er nou niet naar Paaseiland het is een droombestemming. Dit afgelegen eiland in de oceaan met de stenen beelden is onderdeel van Chili. Er is maar een klein vliegveld en LAN airlines is op dit moment de enige maatschappij die naar Paaseiland vliegt. Prijzen zijn hoog maar je kunt iets besparen door niet te boeken via de Engelstalige site van Lan maar door via de Chileense site te gaan. De site is volledig in het Spaans en de prijzen voor de tickets zijn lager, je moet wanneer je eenmaal gaat boeken natuurlijk wel bij Nationaliteit Nederland invullen maar.

Spaans is handig maar geen must

Om in Chili goed te kunnen reizen hoef je geen Spaans te spreken. Zeker in toeristen plaatsen of in de grotere steden spreken veel mensen Engels. Maar spreek je Spaans dan krijgt je reis wel meer diepgang, bovendien zal je merken dat je makkelijker kunt onderhandelen over prijzen.

Backpacken in Chili maak een trekking in Torros del Paine

Een van de meest populaire plekken om een meerdaagse wandeling te maken in Chili is natuurgebied Torres de Paine. De bekendste wandelroute ‘Circuito W’ en duurt 3 dagen. Je komt op deze route langs de bekende granieten torens van Torres del Paine. Onderweg kan je slapen op campings of in blokhutten.  Er zijn in dit natuurgebied nog veel meer wandelmogelijkheden.

backpacken chili
backpacken chili

Veiligheid Chili

Chili is zeker in vergelijking met andere Zuid-Amerikaanse landen behoorlijk veilig. Natuurlijk moet je nog steeds je gezonde verstand gebruiken en in Santiago en andere grote steden niet met je kostbare spullen te koop lopen. Mocht je beroofd worden geef alles dan af zonder tegen te stribbelen, in Zuid-Amerika is een mensenleven veel minder waard als in Europa.

Een gezondsheidsrisico om in Chili rekening mee te houden is hoogteziekte. De Andes loopt vanaf de kust van Chili heel snel op. Je kunt hier letterlijk binnen een paar uur een paar duizend kilometer klimmen. Veel reizigers die langer gaan backpacken door Zuid-Amerika die willen graag een tour maken over de Salar Uyuni. Deze kan je ook starten vanuit Chili maar als je niet geacclimatiseerd bent van te voren is dit gekkenwerk. Je gaat dan van een paar honderd meter naar 5000m in een dag. Je zult je niet alleen beroerd voelen het is ook nog gevaarlijk.

Backpacken Chili, San Pedro de Atacama

In het noorden van Chili is San Pedro de Atacama de backpackers bestemming bij uitstek. Het dorpje zelf is helemaal gericht op toerisme en wanneer je langer door het land reist zal je merken dat dit helaas haar weerslag heeft op de gastvrijheid. Sommige touroperators doen niet meer hun best want de volgende dag staat er toch weer een lading nieuwe toeristen. Bovendien worden tours vaak gecombineerd dus zelfs als je bij een iemand boekt kan je nog bij een ander terecht komen. Veel gidsen werken ook niet vast voor een touroperator maar elke keer voor een ander.

De echte attractie van San Pedro de Atacama is de ligging aan de Atacama woestijn en de gave natuur in de omgeving. Een van de plekken die je makkelijk zelf kunt bezoeken is de vallei van de maan. Huur een mountainbike en fiets ernaar toe.

backpacken chili
backpacken chili
backpacken chili

Eten in Chili

Ga je backpacken in Chili dan zal je veel vlees eten. De meeste menus hebben veel vlees, aardappelen, rijst en een beetje sla. Hoewel in plaatsen zoals San Pedro de Atacama er ook wel vegan en vegetarische restaurants te vinden zijn. Omdat Chili zo’n lange kunstlijn heeft staat er vaak ook vis op het menu.

Peru en Chili ruziën over wie de uitvinder is van Pisco. In beide landen is Pisco Sour de nationale drank. In chili kan je daarnaast ook goede Chileense wijn kopen.

Reizen in Chili

De afstanden in Chili zijn enorm. Hoewel je ook kunt kiezen voor binnenlandse vluchten zijn de bussen over het algemeen zoveel goedkoper dat je waarschijnlijk verschillende lange busritten zult moeten zien te overleven. Zowel voor de veiligheid als voor je rust kan je beter kiezen voor een van de snelbussen met de betere maatschappijen zoals Pullmann of Turbus. Die stoppen minder vaak en de rijden vaak met twee chauffeurs zodat die ook voldoende rust krijgen en elkaar kunnen afwisselen. Je kunt dan ook nog weer kiezen uit Semi-Cama, Cama (bed) of de meest luxe opties Premium met snacks en drinken.

Meenemen backpacken Chili

Naast je regulier backpackuitrusting is het voor je reis naar Chili handig om mee te nemen