Backpacken in Bulgarije, 10 tips

Backpacken in Bulgarije klinkt avontuurlijk maar is ook voor minder ervaren backpackers goed te doen. De grootste uitdaging is nog het schrift waardoor je niet alles kunt begrijpen.

De zwarte zee kust is natuurlijk vrij toeristisch en Sofia is een stad die minstens zo kosmopolitisch is als de grote steden in Midden-Europa. Alleen met prijzen die nog een heel stukje lager liggen.

Voor makkelijk toegankelijke natuur ga je naar de bijvoorbeeld de Rila Lakes (dagtour vanuit Sofia) of naar Vitosha Nationaal Park. Maar wil je meer avontuur dan is dat zeker ook mogelijk.

Backpacken Bulgarije

Start je reis in Sofia

Begin je reis in de hoofdstad van Bulgarije Sofia. Je zult direct versteld staan van hoe leuk dit land en deze hoofdstad is. Natuurlijk zijn er wel lelijke oost-blok gebouwen maar het centrum van de stad heeft op veel plekken meer weg van een Boedapest of Wenen. Met prachtige historische gebouwen.

Natuurlijk kan je goed uitgaan in Sofia en daarnaast kan je een bezoekje brengen aan diverse musea en mooie kerken. Sofia is ook een goede plek om de rest van je reis voor te bereiden. Hostels in Sofia organiseren diverse tours bijvoorbeeld naar het Rila klooster of naar de Rila Lakes.

backpacken Balkan

Wat kost backpacken in Bulgarije

Backpacken in Bulgarije is nog erg betaalbaar. Zeker een van de goedkopere bestemmingen om te backpacken in de Balkan. Als liggen de prijzen wel wat hoger dan in buurlanden Servië en Macedonië.

Vooral de prijs kwaliteit verhouding in Bulgarije is uitstekend. In Sofia zitten echt goede hostels en restaurants waar je voor lage prijzen top kwaliteit krijgt. Voor 10-12 euro heb je al een dormbed en voor minder dan 25,- euro een tweepersoonskamer in een guesthouse.

Wat Bulgarije wel duurder kan maken zijn de prijzen van tours. Helaas zijn sommige plekken zoals het Rila Klooster niet zo makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer alhoewel zeker wel kan. Voor een toertje betaal je vaak 20 a 30 euro. Nog steeds niet heel duur maar veel toertjes doen maakt je vakantie wel duurder.

backpacken bulgarije

Beste reistijd Bulgarije

Bulgarije heeft een landklimaat. In de winter kan je er skiën maar persoonlijk zou ik deze periode niet aanraden tenzij je alleen een stedentrip wil maken. Lente, zomer en herfst zijn het beste voor een rondreis door Bulgarije.

backpacken Balkan

Backpackersbestemming Veliko Tarnovo

Wil je graag andere backpackers ontmoeten. Ga dan naar Veliko Tarnovo, dit rustige stadje heeft het grootste kasteel van Bulgarije. Er zijn in de omgeving ook enkele kloosters die de moeite waard zijn. Hoewel er dus niet veel gebeurd is het een vredig dorpje met kinderkopjes en cafeetjes om uit te rusten tijdens je reis. De reden dat hier veel backpackers komen is dat het op de route ligt van Sofia naar Boekarest.

backpacken Balkan

Plovdiv

Een andere bestemming die eigenlijk niet mag ontbreken tijdens een rondreis door Bulgarije is Plovdiv. Plovdiv is de op een na grootste stad in Bulgarije en een van de oudste in Europa. Er is een goede café cultuur en een Romeins theater. Genoeg afwisseling is deze charmante stad. Twee dagen is voldoende om Plovdiv op je gemak te verkennen.

backpacken bulgarije

Openbaar vervoer in Bulgarije

Tussen de Bulgaarse steden gaan treinen en bussen. De bus is meestal sneller dan de trein maar de trein is vaak goedkoper en bovendien is de route vaak mooier. Binnen de stad kun je een bus of een taxi nemen naar diverse bezienswaardigheden, let wel op dat de taxi een meter heeft en dat deze aangezet wordt. Er zijn inmiddels ook een aantal Flixbus routes in Bulgarije, handig want online boeken, betrouwbaar en goedkoop. Bekijk hier de routes van Flixbus in Bulgarije.

backpacken bulgarije

Ja en Nee in Bulgarije

Let op! Bulgaren zeggen ja (Da), en schudden dan hun hoofd zoals wij doen wanneer we nee zeggen. Dat kan best verwarrend zijn als je een Bulgaar tegen komt die geen Engels spreekt. Leer dus de woorden voor “ja” en “‘nee”.

backpacken bulgarije

Hostel mostel

Wanneer je gaat backpacken in Bulgarije dan kom je waarschijnlijk in aanraking met Hostel Mostel. De meest populaire keten van hostels in Bulgarije heeft vestigingen in Sofia, Veliko Tarnovo en Plovdiv.

Hoewel het niet perse de beste hostels van het land zijn weet je wel zeker dat het hier altijd vol is. Een goede plek om andere backpackers te ontmoeten en informatie te delen.

backpacken bulgarije

Pirin gebergte en Rila Nationaal park

Op zoek naar mooie natuur, het Rila Nationaal park is een van makkelijkst toegankelijke gebieden in Bulgarije. Het stadje Bansko is de beste plek voor wie langere (zelfs meerdaagse) tochten wil maken.

backpacken bulgarije

Wat neem je mee naar Bulgarije

Naast je standaard backpack uitrusting adviseren we de volgende zaken mee te nemen naar Bulgarije.