Backpacken in de Balkan

Wil je backpacken in Europa dan is de Balkan een van de beste regio’s voor wie op zoek is naar natuur, bijzondere steden en de middellandse zee. Bovendien zijn een aantal landen in de Balkan zoals Bosnië Herzegovina, Macedonië en Servië nog bijzonder goedkoop. Hier kan je nog slapen in een dorm bed in een populair en goed hostel voor minder dan een tientje en rondkomen met een dagbudget van minder dan 25,-

Dat soort prijzen gaan je niet lukken aan de Kroatische kust. Zeker Dubrovnik is duur. Ook de badplaatsen in Montenegro en de populaire bestemmingen in Slovenië zoals Ljubljana en lake Bled zijn duurder dan de rest van de regio. Het is dan ook heel lastig om een exact antwoord te geven op de vraag “Wat kost reizen in de Balkan?” omdat die echt afhankelijk is van de landen waar je heen gaat.

backpacken Balkan

Welke landen horen bij de Balkan?

De Balkan bestaat uit de volgende landen Albanië, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Kroatië, Montenegro, Kosovo, Noord-Macedonië, Servië.

Soms wordt Slovenië ook meegerekend hoewel het geografisch niet helemaal bij de Balkan hoort heeft het als land in voormalig Joegslavie wel veer overeenkomsten met de andere landen. Ook het vaste land van Griekenland en het Europese gedeelte van Turkije horen geografisch bij de Balkan. Ook Roemenië wordt wel eens meegerekend bij de Balkan.

Meer weten over deze landen? Lees ons blog:

backpacken Balkan

Wat moet je weten voor je gaat backpacken in Balkan

Een aantal landen in de Balkan horen bij de Europese unie een aantal andere landen (nog) niet. Dit bekend dat je dus echt nog met grensovergangen te maken krijgt en (joepie) een stempel in je paspoort. Let op dat je paspoort of id kaart nog minimaal 90 dagen na je geplande vertrek uit het land geldig is.

In de landen die geen lid zijn van de Europese unie kan je geen gebruik maken van gratis roaming. Zet dus van te voren offline kaarten op je telefoon.

In Montenegro, Kosovo, Griekenland en in Slovenië betaal je met de euro de andere landen hebben hun eigen munteenheid.

backpacken Balkan

Goede plekken om je reis door de Balkan te starten

Je kunt je reis door de Balkan starten vanuit Nederland. Bijvoorbeeld met de trein. Vaak wordt er dan eerst gestopt in Boedapest of Wenen. Heb je minder tijd dan kan je ook naar de Balkan vliegen. Over het algemeen kan goedkopere low-cost tickets vinden naar Pula of Zadar in Kroatië. Een andere optie is vliegen naar Oostenrijk (vaak heel goedkoop in de zomer) en dan met de snelle trein naar Slovenië om je reis te beginnen. Er gaan ook lowcost vluchten naar Skopje en naar Sofia. Ik adviseer je te kijken naar de routes van Wizzair vanuit Eindhoven die hebben vaak een groot aanbod.

Vlieg bijvoorbeeld heen naar Skopje en terug vanaf Thessalonki of Heen naar Belgrado en maar dan een rondje en vlieg terug vanaf Zadar.

backpacken Balkan
backpacken Balkan

Openbaar vervoer in de Balkan

Het openbaar vervoer in de Balkan is redelijk goed geregeld. Tussen de grotere steden zijn altijd wel bus verbindingen. Er zijn een aantal mooie en goede treinroutes maar onvoldoende om een interrail kaart de moeite waard te maken.

backpacken Balkan

Hoeveel tijd heb je nodig voor een rondreis door de Balkan

Wil je op vakantie in de Balkan? Daar kan je maanden zo niet jaren voor uittrekken. Landen zoals Bosnië Herzegovina, Bulgarije, Kroatië en Servië zijn zo groot dat je er prima een maand kunt doorbrengen. Aan de andere kant zijn de afstanden ook weer dusdanig klein dat je zelfs wanneer je maar een week hebt 2 of 3 laden kunt combineren.

Enkele route ideen voor 2 weken backpacken in de Balkan

  • Sarajevo – Mostar – Dubrovnik – Kotor – Budva – raftingkamp Tara rivier – Sarajevo
  • Belgrado – uitstapjes naar Novi Sad of Golubac – Belgrado – Nis – Skopje – uitstapje naar Lake Ohrid -Skopje
  • Istanboel – Plovidiv – Rila klooster – Sofia
backpacken Balkan

Mooiste plekken Balkan

Wat zijn nou echt de highlights van een backpackreis door de Balkan? De leukste steden, met toffe hostels en een goed uitgaansleven die je niet mag missen zijn Belgrado, Sarajevo, Sofia en Zadar. Ben je juist op zoek naar natuur ga dan naar de Plitvice meren, Durmitor National Park, de stranden van Albanië, Lake Bled en Rila lakes. Voor kleinere steden met een echt backpackers sfeertje ga naar Veliko Tarnovo of Novi Sad.
Op zoek naar geschiedenis de mooiste klooster kan je vinden in Bulgarije zoals het Rila Klooster, Sarajevo is met heel veel geschiedenis van de Ottomanen tot de recente Balkan oorlogen en het Griekse vaste land heeft natuur de beste historische tempels.

backpacken Balkan
backpacken Balkan

Wat moet je meenemen als je gaat backpacken in de Balkan

Behalve je standaard backpack uitrusting is het handig om een de volgende dingen mee te nemen:

  • Een reisgids over de Balkan, jammer genoeg is er nog geen echt goede reisgids voor de Balkan. Je beste optie is de Lonely Planet Oost-Europa of voor meer diepgang de landengidsen van Bradt Guides die zijn er bijvoorbeeld ook voor Servië waar geen Lonely Planet voor is.
  • Oordopjes wanneer je in hostels gaat slapen
  • Goede wandelschoenen als je naar de nationale parken gaat
  • Een paspoort met genoeg ruimte
  • Een app op je telefoon die cyrillisch schrift kan lezen