10 tips backpacken Tanzania

Droom je van backpacken in Tanzania en Zanzibar? Prachtige witte stranden, de Big Five zien, vriendelijke mensen, veilig en goed te bereizen met het openbaar vervoer. We geven je 10 tips om het meeste uit je vakantie in Tanzania te halen.

10 tips backpacken Tanzania

1. Bewaar je bikini voor het strand, niet voor Stonetown

Wat veel backpackers zich niet realiseren, is dat het eiland Zanzibar conservatief is. De meeste bewoners zijn moslim en dragen zelf bedekkende kleding. Ze zijn echt wel gewend om toeristen in badkleding te zien op de stranden maar ga je Stonetown in, pas je kledij dan aan. Draag een shirt met mouwen en een lichte lange broek als man. Als vrouw is een rok over de knieën en een shirtje over de schouders met bedekt decolleté aan te raden.

backpacken tanzania

2. Reizen met het openbaar vervoer in Tanzania

In Tanzania kan je prima reizen met het openbaar vervoer. Voor korte afstanden zijn er de dalla dalla minibusjes. Voor langere afstanden moderne touringcars en op enkele trajecten gaat er zelfs een trein. De eilanden zoals Zanzibar en Mafia hebben een snelle en langzame bootverbinding met de kust.

De afgelopen jaren is er nog een optie bijgekomen, namelijk lowcost airline Fastjet die drie routes aanbiedt. Wil je meer van het land zien dan Zanzibar en het noorden, dan is dit een goede optie.

backpacken tanzania

3. Boek alles ter plekke

Het is niet nodig om van te voren in Nederland je backpackreis door Tanzania vast te leggen. Het is juist veel goedkoper om safari’s maar ook een eventuele beklimming van de Kilimanjaro ter plekke te regelen.

backpacken tanzania

4. Kijk verder dan de bekende safariparken

In het noorden van Tanzania zijn verschillende parken. De beroemdste zijn het Serengeti National Park en de Ngorongoro krater, maar deze zijn ook meteen het duurst om te bezoeken. Vooral de entreefee voor de krater is belachelijk hoog.

Er zijn echter ook andere minder bekende parken die minstens zou mooi zijn. Dus kijk eens verder dan de twee standaardopties en bezoek in plaats daarvan bijvoorbeeld het Tanagaria National Park, Arusha National Park en Lake Manyara National Park.

backpacken tanzania

5. Fullmoonparty backpacken Zanzibar

Wist je dat Zanzibar haar eigen fullmoonparty heeft? Ben je tijdens de volle maan op het eiland dan mag je dit niet missen.

backpacken tanzania

6. Wat kost backpacken in Tanzania?

Tanzania is geen goedkoop land om te reizen. Hoewel je vaak nog wel redelijke betaalbare vliegtickets kunt vinden zijn de kosten ter plekke hoog. Een budget safari  in Tanzania kost meer dan in Zuid-Afrika omdat de overheid meer vraagt aan entree voor de nationale parken. Voor het beklimmen van de Kilimanjaro mag je al helemaal enkele duizenden euro’s opzij leggen.

Daar staat tegenover dat je op Zanzibar wel weer prima een hutje op een ongelooflijk wit strand kunt krijgen voor een paar tientjes en je elke dag tegoed kunt doen aan verse vis. In Arusha kan je in een hosteldorm slapen voor minder dan 10 euro en eten op de markt hoeft ook weinig te kosten.

Het is dus lastig om een exact budget te geven omdat dit erg afhankelijk is van de activiteiten die je gaat ondernemen. Maar ga je drie weken backpacken in Tanzania, maar je een meerdaagse Safari door de Serengeti en Ngorongoro krater, wil je ook leuke dingen doen zoals een keertje snorkelen en gezellig backpackers accommodatie dan kom je toch als snel op 80-100 euro per dag gemiddeld uit.

backpacken tanzania

7. Beste reistijd Tanzania

De beste reisperiode voor Tanzania is van mei tot september. Dit is de droogste periode en dit maakt het makkelijker om dieren te zien in de wildparken. Dit is ook de duurste en drukte periode. Wil je de migratie van de gnoe’s meemaken dan zijn juni en juli het beste. Voor wie vooral wil genieten van de stranden van Zanzibar kan het beste van december tot februari of van juni tot oktober gaan.

backpacken tanzania

8. De stranden in Tanzania zijn echt zo mooi

Soms zie je foto’s van een bestemming en vraag je je af of hij met Photoshop bewerkt is. Niet bij Tanzania, het is echt zo mooi als je hoopt.

backpacken tanzania

9. Malariatabletten en deet zijn een must!

In heel Tanzania is er een hoog risico op malaria. Helaas heb je als je malaria krijgt in Tanzania de grootste kans dat het de meest gevaarlijke van de 4 soorten malaria is, het type waar de meeste mensen aan dood gaan. Dit is dus niet de bestemming waar je de voor- en nadelen van anti-malaria middelen moet gaan afwegen.

backpacken tanzania

10. Meenemen naar Tanzania

Naast de spullen die we altijd aanraden om mee te nemen (check onze inpaklijst) is het handig om voor Tanzania nog de volgende zaken mee te nemen:

  • Malariatabletten
  • Lonely Planet Tanzania
  • Als je echt mooie foto’s wil maken dan is een zoomlens (minimaal 200m) echt een must. Heb je wel een spiegelreflex-camera maar niet de juiste lens, dan kan je deze ook huren.
  • Neem je eigen snorkelset mee daarmee bespaar je ter plekke