10 tips backpacken Panama

Backpacken in Panama, ben je gek op prachtige stranden of wil je surfen dan mag je Panama niet missen. Hoewel de bezienswaardigheden van Panama onder Nederlandse backpackers een stuk minder bekend zijn dan die van bijvoorbeeld Nicaragua of Guatemala is er wel degelijk een backpackertrail. De Bocas del Toro eilanden, Boquete en Panama stad hebben allemaal een levendige scene voor reizigers. De prijzen in Panama liggen hoger dan enkele andere landen in Midden-Amerika maar het is nog steeds een betaalbare en bovendien een erg interessante bestemming.

Backpacken Panama

10 tips Backpacken Panama

1. Bestemming Bocas del Toro

De meest populairste bestemming voor backpackers in Panama de Bocas del Toro eilanden. Een relaxt Caribisch sfeertje, relatief goedkope bungalows, mooie stranden en genoeg mogelijkheden om te surfen of te duiken. Ben je op zoek naar een feestje dan heb je op het hoofdeiland Colon de meeste mogelijkheden. Maar zit je liever op loopafstand van de stranden dan kies je een ander strand.

Bocas del Toro

2. Vermijd het orkaanseizoen

Je kunt het hele jaar in Panama reizen. Maar de beste reistijd is van december tot en met april de droge periode. Reizen is het regenseizoen is niet zo’n probleem zeker omdat het land twee kusten heeft. Het orkaanseizoen spreid zich uit over een aantal maanden maar in augustus en september heb je over het algemeen de meeste kans. Deze periode is dus minder geschikt voor je vakantie.

Backpacken Panama

3. Surfen Santa Catalina

Surfhotspot van Panama, Santa Catalina. Van beginnersklasjes tot plekken speciaal voor de experts hier zit je altijd goed. Tussen de verschillende stranden is wel een eindje lopen dus kies je accommodatie slim. Het uitgestrekte dorp heeft een ontspannen sfeertje en vanaf hier vertrekken ook dagelijkse duiktrips naar Isla de Coiba, Panama’s duikmekka.

surfen panama

4. Fotogeniek Casco Viejo Panama stad

Deze wijk vol met fotogenieke Spaanse gebouwen is het episch centrum voor toeristen in Panama stad. Vol met boutique hotels en horecagelegenheden kan is hier dag en nacht wat te beleven. Nog niet zo lang geleden was de wijk vervallen en niet helemaal veilig maar tegenwoordig is het grootste gedeelte opgeknapt. Een perfect start of eindpunt van je reis reis door Panama.

Backpacken Panama

5. Panama kanaal

Geen reis naar Panama is compleet zonder een bezoek aan het Panama kanaal. Er zijn drie plekken waar je een bezoek kunt brengen aan het kanaal en de enorme sluisen. De makkelijkste opties is de Miraflores sluis vlakbij Panama stad. De andere opties zijn de Pedro Miguel en de Gatun sluis.

Backpacken Panama

6. Zelf koken, blijf op budget

Backpacken in Panama is niet zo goedkoop als in bijvoorbeeld Nicaragua of Guatemala. Accommodatie maar ook eten en drinken zijn namelijk een stuk duurder. Panama is dus echt een land waar het de moeite is om zelf te koken. Veel budget accommodatie speelt hier op in door kookmogelijkheden te beiden.

Backpacken Panama

7. Veilig op reis in Panama, niet verdwalen

In Nederland heeft backpacken in Panama  een nare bijsmaak gekregen door de verdwijning van twee Nederlandse meisjes in het land. Lange tijd werd aan een misdrijf gedacht maar uiteindelijk bleek het waarschijnlijk een ongeluk te zijn geweest. Ga je zelf wandelen in Panama ga met een gids, neem een gps apparaat mee of kies voor goed aangegeven routes.

Backpacken Panama

8. Vier een feestje

Panamezen zijn gek op muziek en een feestje en het is zeker de moeite om je reis te timen met een van de vele festivals. De christelijke feestdagen worden gevierd met religieuze progressies terwijl een feest als Carnaval met veel dans en optredens gepaard gaat.

Backpacken Panama

9. Ontdek je innerlijke piraat Portobelo

Dit slaperige stadje was ooit een van de belangrijkste plekken van het Spaanse rijk. Hier vertrok elke twee jaar de goudvloot met alle rijkdommen uit de oude wereld. Nu kan je diverse forten zien maar ook duiken naar oude scheepswrakken.

Backpacken Panama

10. Wat neem je mee naar Panama

Naast je standaard backpack uitrusting adviseren we de volgende zaken mee te nemen naar Panama

  • Een Lycra & Neopreen shirt voor je surfavonturen maar ook om je te beschermen van de zon tijdens het snorkelen of onderweg naar een duiktrip.
  • Neem je eigen snorkelset mee en bespaar geld, of kies een snorkelmasker.
  • Leer alvast een beetje Spaans
  • Een goede reisgids voor Panama