10 tips backpacken Jordanie

Backpacken Jordanië voor wie houdt van cultuur en natuur. Slapen onder de sterrenhemel van Wadi Rum, zwemmen en duiken in de rode zee of canyoning in Wadi Damn het kan allemaal. De gastvrije bevolking zal je met open armen welkom heten. Zeker op dit moment, want hoewel een bezoek aan Jordanië veilig is blijven veel reizigers weg omdat ze bij het midden-oosten nou eenmaal minder positieve associaties hebben.

backpacken jordanie

10 tips backpacken Jordanië

Minimaal 2 dagen voor je bezoek aan Petra

Hoogtepunt van elke reis door Jordanië is een bezoek aan werelderfgoed site Petra. Bij Petra denk je waarschijnlijk aan de in de rotsen uitgehouden tempels zoals de “schatkamer” en “het klooster”. Wat je misschien niet weet is dat er in deze door de Nabateeërs gebouwde stad ook veel Romeinse ruïnes zijn.  Bovendien is er in het uitgestrekte en enorm heuvelachtige landschap enorm veel te ontdekken voor wie van de gebaande paden af gaat. Trek daarom minimaal twee dagen uit voor Petra, een dag is misschien net voldoende voor de meest hoogtepunten maar veel te weinig om Petra echt te leren kennen.

backpacken jordanie

Stappen in Amman

Bij backpacken in het Midden-Oosten denk je waarschijnlijk niet direct aan uitgaan. Jordanië is echter een uitzondering en hier kan je wel goed stappen. De populaire discotheken in Amman kom je helaas niet in zonder reservering en een flink volle portemonnee. Als backpacker kan je wel terecht bij de cafe’s aan Rainbow Street.

backpacken jordanie

Reizen is Jordanië, ga eens liften

Als backpacker ben je in Jordanië voornamelijk aangewezen op de bus. Al worden er vanuit Amman welke enkele tourtjes georganiseerd. Helaas is het met de bus niet altijd mogelijk of gemakkelijk te komen waar je naar toe wilt gaan. Wil je bijvoorbeeld vroeg in de ochtend van Kerak naar Dana dan heb je een probleem want er gaat geen bus. Van de kruising van de snelweg naar het visitorscentrum bij Wadi Rum staan ook lang niet altijd taxi’s en zo zijn er nog wel meer voorbeelden te noemen. Gelukkig is liften in Jordanië veilig en gemakkelijk en een prima optie om alsnog op de plek van bestemming te komen.

backpacken jordanie

Een tour in in de Wadi Rum ter plekke regelen is veel goedkoper

Slapen in de woestijn van Wadi Rum, het is een van die tours die veel reizigers al van te voren in Nederland boeken. Heel veel aanbieders adviseren dit ook. Wij zeggen nergens voor nodig. Ga gewoon op eigen gelegenheid naar het visitors centrum van Wadi Rum, hier staan altijd mannetjes die het te plekke voor je regelen. Wil je 1, 2 of 3 nachten ze koppelen je aan een aanbieder die direct plek heeft en dat tegen een veel gunstigere prijs dan wat online aangeboden wordt.

backpacken jordanie

Goede wandelschoen zijn een must

Ga je inpakken voor je vakantie in Jordanië dan denk je misschien eerder aan slippers of leuke sandaaltjes dan aan hiking schoenen. Goede wandelschoenen zijn echter een must. Wil je Petra echt zien dan loop je met gemak 30 kilometer op een dag en tijdens een hike door Wadi Dana of over het hete zand van de Wadi Rum wil je ook goed schoeisel hebben. Je zult ons dankbaar zijn met je goede schoenen of trekkingssandalen.

backpacken jordanie

Slapen onder de sterren in Wadi Rum

Dit moet absoluut doen, slapen onder de sterren in Wadi Rum, een van de beste ervaringen van je vakantie in Jordanië.

backpacken jordanie

Jordanië in de herfst en lente

De beste reistijd voor Jordanië is onze herfst en lente. In de zomer kan het heel erg heet worden en in de winter zijn met name de hoger gelegen plaatsen best koud.

backpacken jordanie

Goedkoop eten bij lokale restaurantjes

Goedkoop eten en drinken is een van de redenen dat Jordanië zo’n betaalbare backpackbestemming is. Eigenlijk overal kan je kleine lokale restaurantjes vinden. Vaak van buiten weinig bijzonders en binnen plastiek stoeltjes en tafeltjes maar ze serveren een prima shoarma of ander lokaal gerecht voor maar een paar euro.

backpacken jordanie

Super stoere hike, Wadi Dana

Wil je Jordanië off-the beaten track verkennen dan kan je naar het verre noorden gaan of je kunt zelfstandig deze enorm mooie wandeling maken. Vanaf het dorpje Dana loop je in 19 kilometer door een steeds veranderend landschap. Van de hoge kliffen tot aan de rauwe rode laaglanden. Aan het einde wacht als beloning de luxe Feynan Ecolodge.

backpacken jordanie

Wat neem je mee naar Jordanië

Naast je standaard backpack uitrusting adviseren we de volgende zaken mee te nemen naar Jordanië

  • Als vrouw zijnde een neem je naar Jordanië in ieder geval een ruim vallende rok en sjaal mee.
  • Een goede zonnebrandcrème
  • Een lakenzak, de hostels in Jordanië maar ook de tentenkampen in de Wadi Rum zijn niet altijd zo fris als je zou willen.
  • Een reisgids voor Jordanië
  • Een waterdichte camera bijvoorbeeld de olympus-tough-tg-5 is wel heel handig voor tochten door de canon’s en als je gaat snorkelen of duiken
backpacken jordanie