10 tips Backpacken in Servië

Backpacken in Servië, goed plan als je op zoek bent naar een nog relatief onbekende bestemming in Oost-Europa. Waar de prijzen bovendien laag liggen maar we heel veel te doen is. Belgrado en Novi Sad zijn als een tijdje bekend als echte backpackers steden met een top nachtleven maar de rest van het land is vrij onbekend.

Backpacken in Servië

Start in Belgrado

Belgrado is niet alleen de hoofdstad van Servië het is ook centraal gelegen en extreem backpacker vriendelijk. Het is dan ook logisch om je vakantie in Servië te beginnen in Belgrado. Het is de beste plaats om te wennen aan het land en voor een eerste kennis maken met de gerechten en de taal. Er is in de stad meer dan genoeg te beleven om er minimaal twee dagen door te brengen.

backpacken servie

Party boat op de Sava rivier

Belgrado staat ook bekend om het legendarische nachtleven. Wat je zeker moet doen is een avond gaan stappen op de party boten op de Sava rivier. Elke boot heeft een eigen muziekstijl. Veel van de Serviërs zijn tot in de puntjes gekleed dus als het kan doe wat anders aan dan slippers en een korte broek.

backpacken servie

Openbaar vervoer in Servië

Het openbaar vervoer in Servië is helaas niet zo goed. Tussen de grotere steden zoals Niš, Novi Sad, Subotica en Belgrado gaan wel zeer regelmatig bussen en treinen. Hoewel die laatste meestal langzamer zijn dan de bus.

Een van de beste opties om te reizen met de bus is Flixbus. Goedkoop en betrouwbaar, bekijk hier de routes in Servië.

Maar de Servische natuur en veel van de bezienswaardigheden in het binnenland van Servië zijn heel lastig bereikbaar met het openbaar vervoer. Bijvoorbeeld omdat er maar heel sporadisch bussen gaan. Vanuit Belgrado kan je met je hostel een tourtje boeken, bijvoorbeeld naar het fort van Golubac. Een andere optie is toch om een paar dagen een auto te huren en hiermee op pad te gaan.

backpacken servie

Leer een paar woorden Servisch

In Belgrado en in de andere grote steden kan je met Engels prima uit. In kleinere plaatsje is dit lastiger. Zeker de oudere bevolking spreekt hier geen Engels. Een paar worden Servische helpen je dan zeker. Zo spreekt iedereen elkaar aan met “Dobar dan” (Goedendag) en ook “Hvala” (Bedankt) gebruik je vaak.

backpacken servie

Vergeet je zwemspullen niet

Servië heeft geen zee maar toch zijn er zwemmogelijkheden genoeg. In Belgrado is er bijvoorbeeld Ada Ciganlija is een eiland in de Sava rivier dat is omgetoverd tot recreatiepark. Ook de Donau is populair om te zwemmen en in de Donau en een aantal aftakkingen hiervan zijn complete stranden aangelegd.

backpacken servie

Het is vlees wat de klok slaat

Als je een fan bent van gegrild vlees zal je in Servië erg blij zijn. Het land is een paradijs voor vleeseters. Veel lokale gerechten bestaan voornamelijk uit vlees, aardappels of frietjes en dan voor de sier nog een stukje tomaat of blaadje sla. Wil je een keer wat anders dan kom je al snel bij een pizzeria uit. Niet heel gezond allemaal dus, alleen in de grotere steden zijn er meer mogelijkheden en kom je ook vegan restaurants tegen. Het is in Servië trouwens gebruikelijk om tussen de middag warm te eten.

backpacken servie

Hoeveel kost backpacken in Servië

Backpacken in Servië is erg goedkoop. Voor je hoofdmaaltijd zal je inclusief een biertje of frisdank tussen de 5 en 10 euro betalen indien je gewoon eet bij een lokaal restaurantje. Voor minder dan 10 euro heb je makkelijk een goed bed op de dorm in een populair hostel. Reis je met zijn tweetjes voor 30 euro heb je een leuk appartementje. Daarmee is Servië echt nog een van de goedkopere bestemmingen in Oost-Europa.

backpacken servie

Exit festival

Er is een ding dat de backpackers in de zomer massaal naar Servië trekt. Exit festival in Novi Sad, een jaarlijks terugkerend event in juli. Dit super populaire outdoor festival duurt vier dagen en er komen tienduizenden mensen op af. Boek je accommodatie dan ook zo ver mogelijk van te voren.

backpacken servie

Geen roaming in Servië

Het is super gewoon geworden om tijdens het backpacken in Europa te vertrouwen op je mobiele telefoon. in tegenstelling tot buurlanden Roemenië, Hongarije en Bulgarije is Servië geen onderdeel van de Eu. Bovendien hebben ze ook niet zoals Zwitserland losse afspraken gemaakt met providers. Vergeet dus niet je roaming uit te zetten.

backpacken servie

Wat neem je mee naar Servië

Naast je standaard backpack uitrusting adviseren we de volgende zaken mee te nemen naar Servië

  • Een goede reisgids voor Servië, er is geen Lonely Planet van Servië maar wel een erg goede Bradt Guide.
  • Een goed slot voor op je rugzak wanneer je in dorms slaapt, veel waardevolle spullen bij je maar wel slapen in budget accommodatie investeer in een Pacsafe