10 tips backpacken Filipijnen

Backpacken in de Filipijnen, het is een bestemming die vooral in trek is bij reizigers die al in Thailand, Cambodja of andere zuid-oost aziatische landen zijn geweest. Ook backpackers die een paar maanden door de regio reizen zetten de Filipijnen vaak op hun bucketlist. Een vliegticket naar de Filipijnen (vaak met overstap in China) is voor een redelijke prijs te boeken vanuit Nederland en je kunt er dus ook een losse vakantie van maken. Wat je ook doet weet dat de Filipijnen enorm groot is. In drie weken backpacken in de Filipijnen kan je maar een klein deel zien. De populairste eilanden bij backpackers zijn Palawan, Luzon (het hoofdeiland) en Bohol.

backpacken filipijnen

10 tips backpacken Filipijnen

Maak gebruik van binnenlandse vluchten

Omdat de Filipijnen zo enorm groot is en je ook nog eens te maken hebt met veel eilanden is de combinatie van bus/boot vaak langzaam. Gelukkig zijn er in de Filipijnen veel lowcost airlines en dit maakt het een van de goedkoopste landen in de regio om te vliegen.

backpacken filipijnen

Ga snorkelen met walvishaaien

In de Filipijnen kan je snorkelen met walvishaaien. Een enorme bucketlist ervaring! Filipinos noemen walvishaaien butanding. Je kunt hiervoor terecht in het slaperige plaatsje Donsol waar je de meeste kans hebt van februari tot en met april. Er zijn ook andere plekken in de Filipijnen waar je met walvishaaien kunt snorkelen zoals bij Oslob op het eiland Cebu. De walvishaaien in Oslob worden gevoerd en dit is dus geen eco-vriendelijke ervaring.

Niet elke karaokebar is wat je denkt

In de Filipijnen zijn ze gek op karaoke en je vakantie in de Filipijnen is dan ook niet compleet zonder een avondje zingen. Maar zoals in andere zuid-oost Aziatische landen een massage code kan zijn voor heel andere activiteiten is in de Filipijnen niet elke karaokebar wat het lijkt. Helaas zie je dat niet van buiten maar zitten er allemaal vrouwen binnen check dan eerst de menukaart, kost een drankje het tienvoudige van normaal dan weet je genoeg. Vriendelijk lachen en weer naar buiten lopen.

backpacken filipijnen

Ontdek je eigen prive eiland

Met zoveel eilanden is het in de Filipijnen niet moeilijk om je eigen prive eiland te vinden. Dit is niet alleen weg gelegd voor de rijken onder ons. Als backpacker kan je eiland hoppen in Palawan en een nacht op een onbewoond eiland slapen. Andere plekken zoals Pandan north hebben basic accommodatie voor backpackers, oke je bent niet helemaal alleen maar een heel eiland met 50 man is ook niet verkeerd.

backpacken filipijnen

Budgetteer extra om te gaan duiken

Het enige wat je zeker moet doen is zorgen voor extra budget om te gaan duiken. De Filipijnen is een van de beste duikbestemmingen ter wereld.

backpacken filipijnen

Er wordt Engels gesproken

In grote delen van de Filipijnen spreken de meeste bewoners een aardig woordje Engels. Heel fijn wanneer je de weg kwijt bent of wat moet vragen. Minder fijn als dat even vergeet en met je mede-reizigers commentaar hebt op de mensen of gebouwen om je heen.

backpacken filipijnen

 

Volg het nieuws voor tyfonen en overstromingen

De Filipijnen wordt met regelmaat getroffen door tropische stormen die niet alleen je vakantie verpesten maar ook veel schade en soms zelfs doden tot gevolg hebben. Van juni t/m september heb je de grootste kans er een mee te maken maar ook buiten deze maanden kan je te maken krijgen met een verdwaalde tyfoon. Zorg dus dat je ter plekke alert bent op de nieuwsberichten. Ferry’s en vliegtuigen worden namelijk snel uit de vaart genomen en dan strand je op een plek waar je niet wil zijn.

backpacken filipijnen

Streetfood met een twist

Helaas is het eten in de Filipijnen een stuk minder lekker dan in de meeste andere zuid-oost Aziatische landen. Kijk voor uit voor streetfood met een onaangename verassing zoals balut. Balut ziet eruit als een normaal ei maar van binnen zit een bijna volledig ontwikkeld eenden embryo, een lokale delicatesse.

backpacken filipijnen

De Filipijnen is duurder dan andere landen in Zuid-Oost azie

Backpacken in de Filipijnen is niet zo goedkoop als andere landen zoals Thailand, Laos en India. Vooral voor accommodatie ben je meer geld kwijt. Het blijft natuurlijk een goedkoop land maar als je in Thailand een 25 euro per dag reiziger bent dan ben je in de Filipijnen een 35 euro reiziger.

backpacken filipijnen

Wat neem je mee naar de Filipijnen

Naast je standaard backpack uitrusting adviseren we de volgende zaken mee te nemen naar de Filipijnen

  • Een snorkel, neem je eigen snorkelset mee
  • De beste reisgids voor de Filipijnen is zonder twijfel de Lonely Planet
  • Voor de Filipijnen is het verstandig om Deet mee te nemen.
  • Stoffige wegen en boten met moterolie, voor je veiligheid en om alles een beetje schoon te houden stop je rugzak in een transporthoes.